Onderwijs

De vakgroep Antieke geschiedenis biedt haar studenten in Utrecht diverse colleges aan. De geschiedenis, archeologie, kunst en de literatuur van de Oudheid komen hierbij uitgebreid aan bod, zowel op bachelor-, als masterniveau. Onze internationaal actieve onderzoekers nemen deel aan de volgende studieprogramma’s van de Universiteit Utrecht:

Voor bachelorstudenten

Minor Antieke cultuur

In de minor Antieke cultuur komen studenten in aanraking met de veelzijdige aspecten van de antieke wereld (archeologie, literatuur, filosofie en cultuur), een cultuurhistorische periode die geografisch het gebied van Oost-Iran tot Midden Engeland en Gibraltar bestrijkt, en zich chronologisch uitstrekt van 3500 voor tot 500 n.C. Lees meer over Antieke Cultuur

Minor Archeology

Deze Engelstalige minor helpt studenten hun weg te vinden in de materiële culturen van de Oudheid tot de Middeleeuwen, van de Middellandse Zee tot aan ons eigen Domplein in Utrecht. Centrale vragen zijn: 'hoe bestuderen we de materiële cultuur' en 'hoe kunnen we historische vragen beantwoorden met behulp van de archeologie'. Lees meer over Archeology

Bachelor Geschiedenis: verdiepingspakket Fundamenten van Europa

Wat is de invloed van antieke en middeleeuwse ideeën op hedendaags Europa? Hoe dachten joden, christenen en moslims over elkaar en hoe gingen ze met elkaar om?
In deze cursus krijg je inzicht in moderne opvattingen over de oudheid en de middeleeuwen en hun betekenis voor nationale en culturele identiteiten in Europa, en onderzoek je de processen van in- en uitsluiting die men gebruikte om de eigen identiteit vorm te geven. Lees meer over de bachelor Geschiedenis.

Voor masterstudenten

Research Master Ancient Studies

De Engelstalige onderzoeksmaster Ancient, Medieval and Renaissance Studies richt zich op interdisciplinaire studie van de materiële, sociale en intellectuele ontwikkelingen in Europa (inclusief het Middellandse Zeegebied) van de Oudheid tot de Middeleeuwen en de Renaissance.

De track Ancient Studies focust op de klassieke beschaving van ca. 1000 v. Chr. tot ca. 500 v. Chr. en biedt cursussen over Klassiek Griekenland, Hellenisme, Klassiek Rome en Late Oudheid, met speciale aandacht voor taalvaardigheden die nodig zijn om deze periodes te bestuderen.