Samenwerken

De onderzoeksgroep Antieke geschiedenis geeft advies, doet onderzoek, en levert gastsprekers over de volgende thema’s:

  • politieke geschiedenis, antieke democratie, burgerschap en participatie, wereldrijken, migratie, religie
  • Hellenisme, Romeinse geschiedenis, late Oudheid, archeologie en opgravingen, Joodse geschiedenis, het vroege Christendom
  • het voortleven van de klassieke oudheid, klassieke mythologie
  • archeologie (klassieke, vroegchristelijke, joodse), erfgoed management, antieke kunstgeschiedenis
  • nieuwe interdisciplinaire onderzoeksmethoden (C14, stabiel-isotopen onderzoek, en DNA analyse)

Bent u benieuwd wat wij voor uw bedrijf of organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met dr. Joost Dankers.

Voorbeelden

Antiek aardewerk uit de collectie van het Universiteitsmuseum

Het project Archeolab, onder leiding van dr. Floris van den Eijnde, maakt de ca. 600 voorwerpen uit de archeologische collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht toegankelijk voor onderzoek, onderwijs en voor de bezoekers van het museum.

De groep Antieke cultuur werkt actief mee met de website Attic Inscriptions Online, een internationale onderneming die onder leiding van dr. Stephen Lambert (Cardiff, UK) documenten betreffende de antieke geschiedenis van Athene toegankelijk maakt voor een breder publiek.

Prof. dr. Leonard Rutgers, hoogleraar Studie van de late oudheid, schreef tot april 2018 wekelijks columns over nieuwe archaeologische vondsten in de rubriek ‘Verhalenzoeker’ in het Financieele Dagblad. De columns zijn te lezen op Rutgers' blog.

Kennisclip 'Zeevolkeren: migratie op de Middellandse Zee'

Migratie iets recents? Absoluut niet. In deze kennisclip neemt Floris van den Eijnde ons mee naar de twaalfde eeuw voor Christus. Migratiestromen van zeevolkeren in de Middellandse Zee zorgden toen voor instabiliteit en chaos.
Forum Romanum in Rome. Wikimedia Commons/Stefan Bauer

De alumni van de Universiteit Utrecht dragen financieel bij aan de opgravingen in Rome via het Utrecht Universiteitsfonds.

© iStockphoto.com/Yuri

Is loting (on)rechtvaardig?
Themadag van KNAW (2013), in samenwerking met dr. Margo Trappenburg, prof. dr. Ingrid Robeyns en prof. dr. Bert van den Brink.

Persian objects at Louvre Museum in Paris. Wikimedia Commons/PersianDutchNetwork

Internationale conferentie Persianism in Antiquity, georganiseerd door dr. Rolf Strootman, in samenwerking met de faculteit Archeologie van Universiteit Leiden en het Nederlands Instituut in Turkije te Istanbul.