Samenwerken
De onderzoeksgroep Antieke geschiedenis geeft advies, doet onderzoek, en levert gastsprekers over de volgende thema’s:
- Politieke en militaire geschiedenis, archeologie en opgravingen, religie en mythologie, imperialisme in de Oudheid, antieke democratie, migratie.
- Het Oude Nabije Oosten en Iran, Klassiek Griekenland, Hellenisme, Romeinse geschiedenis, late Oudheid, Joodse geschiedenis, het vroege Christendom en de vroege Islam.
- Het voortleven van de klassieke oudheid, erfgoedmanagement, Oudheid en kolonialisme, Oriëntalisme.
- Grieks-Romeinse, Centraal-Aziatische, Vroegchristelijke, Joodse en vroeg-Arabische archeologie.
- Griekse en Romeinse kunst.
- Nieuwe interdisciplinaire onderzoeksmethoden (C14, stabiel-isotopen onderzoek, en DNA analyse).
- Niet-westerse culturen in de Oudheid (‘Global Antiquity’).
- De rol van heiligdommen in de evolutie van de oude Griekse polis.
Bent u benieuwd wat wij voor uw bedrijf of organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met dr. Joost Dankers.
Voorbeelden
In de afgelopen jaren hebben onderzoekers uit de Antieke geschiedenis en Klassieke beschaving hun kennis op verschillende manieren gedeeld, bijvoorbeeld:
TALANTA: Peer-reviewed tijdschrijft voor Antieke geschiedenis

TALANTA, gepubliceerd door de Nederlandse Archeologische en Historische Vereniging, is geredigeerd door dr. Milinda Hoo e.a. Het tijdschrift is gericht op de Mediterrane wereld, het Nabije Oosten, de Iraanse wereld en de Oost-West relaties, van de Bronstijd tot de Late Oudheid.
Archeolab

Het project Archeolab, onder leiding van dr. Floris van den Eijnde, maakt de ca. 600 voorwerpen uit de archeologische collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht toegankelijk voor onderzoek, onderwijs en voor de bezoekers van het museum.
HCARN: Hellenistic Central Asia Research Network

HCARN, waarvan dr. Milinda Hoo commissielid is, is een internationale vereniging van wetenschappers die onderzoek doen naar Centraal-Azië, van de late ijzertijd tot de Kushaanse periode. Het netwerk wil de samenwerking stimuleren tussen archeologen, taalkundigen en historici van Centraal-Azië, ongeacht hun carrière of nationaliteit.
Attic Inscriptions Online

De groep Antieke cultuur werkt actief mee met de website Attic Inscriptions Online, een internationale onderneming die onder leiding van dr. Stephen Lambert (Cardiff, UK) documenten betreffende de antieke geschiedenis van Athene toegankelijk maakt voor een breder publiek.