Wijnand Mijnhardt en Devin Vartija in NRC Handelsblad

Prof. dr. Wijnand Mijnhardt
Prof. dr. Wijnand Mijnhardt

Deze maand vond in Rotterdam de 14de internationale conferentie van ISECS plaats, die bezocht werd door ongeveer duizend wetenschappers uit vele verschillende landen. NRC Handelsblad deed verslag van het congres, en besteedde daarbij aandacht aan de bijdragen van Wijnand Mijnhardt en Devin Vartija, beiden werkzaam bij het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht.

Prof dr Wijnand Mijnhardt was een van de keynote speakers tijdens het congres. Zijn lezing 'De zwanenzang van de Nederlandse Verlichting' vormde het besluit van de conferentie. Mijnhardt behandelde in zijn lezing de 'monarchisering' van de Republiek. Die monarchisering begon volgens Mijnhardt met het ten tonele verschijnen van Willem III - de "meest getalenteerde Oranjetelg ooit" - en zou in 1815 zijn hoogtepunt bereiken met de uitroeping van het Koninkrijk Holland. 

Devin Vartija MA
Devin Vartija MA

Promovendus Devin Vartija sprak op het congres over de uitvinding van rassenclassificatie. Vartija signaleert een verschuiving in het denken over verschillen tussen mensen - in de late 17e en 18e eeuw sprak men volgens de onderzoeker meer over 'natuurlijke' verschillen terwijl voor die tijd meer aandacht was voor religieuze verschillen tussen mensen. Ook behandelde Vartija in zijn lezing het feit dat in de Verlichting rasindeling en gelijkheidsidealen naast elkaar bestonden. 

ISECS (International Congress for Eighteenth-Century Studies) is een jaarlijks terugkerend congres dat draait om 'de lange 18de eeuw' (1650-1815), beter bekend als het tijdperk van de Verlichting. Het thema van de conferentie was dit jaar 'Opening van nieuwe markten'.