Wijn en bier uit de Tuinen?

In de Botanische Tuinen zijn een aantal Hopplanten en er is een klein wijngaardje aangelegd. Gaan we ons eigen bier brouwen en wijn maken? Wie weet!

Hopbellen aan hopplanten
Hopbellen

 

Hop voor de bittere smaak

In de Evolutietuin staat langs de fortgracht een klein veldje met hopplanten (Humulus lupulus) waar momenteel de eerste hopbellen aan komen. Het zijn klimplanten die flink de hoogte in gaan en daarom hebben we een soort trapeze voor ze gemaakt. Hop is een onmisbaar ingrediënt bij de productie van bier. Oorspronkelijk werd hop vooral aan bier toegevoegd om het beter te conserveren. Tegenwoordig gaat het vooral om de bittere smaak en het aroma.

Een bijzonder ras

Op de helling van de laatste remise boven het Alpiene kasje is het wijngaardje aangelegd met wijnstokken van het oude Vlaamse ras 'Roland'. Dit is een middeleeuws ras uit de Vlaamse Ardennen, dat niet zo lang geleden is herontdekt en opnieuw in omloop is gebracht. Het is een roze, pitloze muskaatdruif die goed resistent is tegen allerlei ziekten, alsook tegen de druifluis. Dat is vrij bijzonder, omdat de meeste oude Europese rassen daar erg gevoelig voor zijn. Het ras is waarschijnlijk door Napoleon grotendeels uitgeroeid, die de concurrentie van de Franse wijnboeren wilde uitschakelen. De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht kregen de plant een aantal jaren geleden van de Plantentuin in Gent.

Wellicht dat we in de toekomst ons eigen bier gaan brouwen en wijn gaan maken, maar we doen het in eerste instantie om de planten aan onze bezoekers te kunnen laten zien.