Slim gebruik van het hondengenoom voor identificatie van nieuwe genen betrokken bij humane erfelijke ziekten

Wetenschapper Hille Fieten krijgt Veni-subsidie voor onderzoek naar erfelijke ziekten

Hille Fieten

Wetenschapper Hille Fieten krijgt een Veni-subsidie voor onderzoek naar erfelijke ziekten bij honden en mensen. De Veni-subsidie biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder te ontwikkelen.

Rashonden hebben dezelfde erfelijke ziekten als mensen. Door inteelt is het opsporen van ziekte-veroorzakende genen in rashonden succesvoller dan in mensen. Fieten gaat ziektegenen eerst identificeren in honden en deze vervolgens onderzoeken bij mensen.  De resultaten van haar onderzoek leiden tot verbetering van diagnostiek, prognosestelling en behandeling van erfelijke ziekten bij mens én hond.

Veni-subsidie

De Veni wordt jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1151 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 166 gehonoreerd, dat komt neer op 14%.