Dr. H. (Hille) Fieten

Prof. dr. H. Jakobgebouw
Yalelaan 108
3584 CM Utrecht

Dr. H. (Hille) Fieten

Universitair hoofddocent
Inwendige Ziekten

Hille Fieten is coördinator van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. De missie binnen het Expertisecentrum Genetica is een duurzame fokkerij van gezonde honden en katten, waarbij de ambitie is om schadelijke uiterlijke kenmerken en erfelijke ziekten te laten verdwijnen uit gezelschapsdierenpopulaties. Het behoud of vergroten van genetische variatie is hierbij essentieel.

 

Voorkomen van ziekten en schadelijke uiterlijke kenmerken
Het epidemiologische onderzoek naar het voorkomen van de ziekten en afwijkingen binnen gezelschapsdieren wordt gefaciliteerd door het diagnose registratiesysteem PETscan. Voor het uitbannen van schadelijke uiterlijke kenmerken worden wetenschappelijk onderbouwde welzijnscriteria geformuleerd die kunnen worden gebruikt in voorlichting en handhaving van artikel 3.4. Recent is in dit kader het rapport: "Fokken met kortsnuitige honden" gepubliceerd.  Middels moleculair genetisch onderzoek binnen rasdierpopulaties worden oorzakelijke mutaties gevonden die leiden tot een biologisch effect of een ziekte in het dier. De verkregen kennis van deze mutaties zorgen voor een beter begrip van complexe pathofysiologische processen.

 

Gezonde dieren fokken
Tegelijkertijd ontwikkelen onderzoekers binnen het Expertisecentrum Genetica DNA testen die kunnen worden ingezet voor een fokkerij van gezonde gezelschapsdieren. Om fokkers te ondersteunen in hun beslissingen in partnerkeuze voor hun fokdier wordt de webapplicatie Fit2Breed ontwikkeld, wat gezien kan worden als een datinginstrument voor dieren. Middels algoritmes kan voor de korte en lange termijn een wetenschappelijk onderbouwde fokkerijbeslissing worden gemaakt. Voor de algoritmes combineren we gegevens van genetische diversiteit op basis van SNP-markers, uitslagen van gestandaardiseerde klinische screening, uitslagen van DNA testen en afstammingsgegevens.

 

Relevant voor mensen met genetische ziekten
Een belangrijke tak van het onderzoek is de vertaling van bevindingen in huisdierpopulaties naar de mens. Er zijn veel overeenkomsten in ziektebeelden tussen gezelschapsdieren en de mens. Complex verervende genetische ziekten zijn lastig te onderzoeken in mensen, vanwege de genetische diversiteit van de mens. Ingeteelde honden en katten zijn veel minder genetisch divers, waardoor ze een krachtig modelsysteem vormen voor het identificeren van nieuwe ziekte-veroorzakende mutaties. Hille Fieten heeft  een VENI-beurs toegewezen gekregen voor het uitwerken van het translationele genetische onderzoek in de Labrador retriever.