Waarom maakt humor iemand zo woest aantrekkelijk?

In de recente podcast van de Universiteit van Nederland, legt UYA-lid dr. Madelijn Strick uit waarom humor belangrijk is voor daten, en hoe het je liefdesleven kan verbeteren.

Dr. Madelijn Strick (foto: Ed van Rijswijk)

Wanneer je een grap maakt of als je om een grap lacht, is er een duidelijk effect in je brein te zien: de prefrontale cortex wordt geactiveerd. Dit deel van je brein helpt je om informatie te verbinden, zoals de clou van een grap. Wanneer je de grap begrijpt, wordt een ander deel van je brein actief. Dit is het beloningsgebied, hetzelfde gebied dat actief wordt wanneer je geniet van dingen zoals seks, chocolade en drugs. 

Dr. Madelijk Strick legt verder uit dat onderzoek laat zien dat heteroseksuele vrouwen zich vaak aangetrokken voelen tot mannen met humor, en mannen vaak op zoek zijn naar iemand die lacht om hun grappen. Een nuttig advies voor toekomstige dates: ga een leuke activiteit doen! Experimenten leren ons dat wanneer koppels een leuke en actieve date hebben, ze elkaar hierna leuker vinden dan koppels die niet zulke activiteiten doen. Dit is omdat het beloningsgebied van de hersenen actief wordt tijdens zo’n activiteit. Dat positieve gevoel wordt vervolgens gekoppeld aan de persoon met wie je het beleeft. Haar wetenschappelijke date-advies? Zing karaoke, speel het spel Twister of probeer curling eens uit voor een gegarandeerd succes.

Zie de volledige lezing hier.