Vier Utrechtse wetenschapstalenten naar buitenlandse onderzoeksinstellingen met Rubiconbeurs

Laureaten bij Diergeneeskunde, UMC Utrecht en Hubrecht Institute

Stapel antieke koffers © iStockphoto.com/borzywoj

Vier onlangs gepromoveerde Utrechtse wetenschappers gaan onderzoek doen aan een instelling in het buitenland met een Rubicon-financiering van NWO en ZonMw. Het gaat om Kyra Defourny (Faculteit Diergeneeskunde), D.S.H. Andel (UMC Utrecht), Jeroen Bugter (UMC Utrecht) en Antonio Tomasso (Hubrecht Institute).

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor deze jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor het onderzoek. In totaal werden zeventien Rubiconbeurzen uitgereikt.

Projecten en laureaten

Membraanblaasjes als mogelijke link tussen virale luchtweginfectie en neurologische verstoringen

Portretfoto van onderzoeker Kyra Defourny


Kyra Defourny (UU), 24 maanden naar VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek

Luchtweginfecties met virussen zoals Influenza en SARS-CoV-2 kunnen leiden tot acute en chronische neurologische klachten, en verhogen het risico op neurodegeneratieve ziektes. In dit project wordt onderzocht of membraanblaasjes geproduceerd door cellen geïnfecteerd met het griepvirus worden opgenomen in het brein, en bijdragen aan neurologische verstoringen naast standaard griepsymptomen.

Defourny: Het is fascinerend wat een complexe communicatie er plaats vindt tussen de cellen en weefsels in ons lichaam. In mijn werk specialiseer ik mij in de impact die virussen op deze communicatie hebben en welke rol dit speelt in het ziekteproces. Met deze Rubicon beurs krijg ik de kans om deze kennis toe te passen op een belangrijk medisch fenomeen, en gaan we een nieuwe invalshoek bestuderen in de link tussen virusinfectie en neurologische verstoringen.

De stamboom van kanker: ontrafelen hoe colorectale kanker zich naar het peritoneum verspreidt


D.S.H. Andel (UMC Utrecht), 12 maanden naar Harvard Medical School

Uitzaaiingen naar het buikvlies gaan gepaard met een slechte prognose, maar de mechanismen waardoor buikvlies uitzaaiingen ontstaan zijn grotendeels onbekend. In dit project zal de onderzoeker de levensgeschiedenis van kankercellen die zich van de dikke darm naar het buikvlies hebben verspreid reconstrueren en de moleculaire kenmerken van uitzaaiende cellen identificeren.

Het begrijpen van gedaanteveranderende kankercellen


Jeroen Bugter (UMC Utrecht), 24 maanden naar Technische Universität München

Kankercellen hebben de vernuftige eigenschap om van gedaante te veranderen tijdens uitzaaiing naar andere organen of om te ontsnappen aan therapie. De onderzoeker zal op grote schaal genen van de tumorcel uitschakelen om te onderzoeken welke genen verantwoordelijk zijn voor gedaanteverandering. Dit onderzoek kan aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën onthullen.

Huid littekenvorming en regeneratie: De goede, de slechte en de lelijke kant van fibroblasten


Antonio Tomasso (Hubrecht Institute), 24 maanden naar Stanford University

Elke wond laat een litteken achter, maar waarom littekens blijven, een mysterie. In de ontdekking van de intrigerende wereld van fibroblasten – de cellulaire architecten – zijn onderzoekers vastbesloten de geheimen van orgaanfibrose te onthullen en het helingsverloop te herschrijven door specifieke fibroblasttypes te targeten, met als doel littekenloos herstel te bevorderen.

Meer informatie
Meer over Rubicon