17 oktober 2019

Publicatie in Plant Disease

Verwoestende bananenziekte in Colombia bevestigd

De TR4-schimmel. (Foto: Fernando Garcia)

Een internationaal onderzoeksteam heeft officieel aangetoond dat de schimmel die de verwoestende Panamaziekte onder Cavendish-bananen veroorzaakt, nu ook aanwezig is in Colombia. Het is voor het eerst dat de schimmel Zuid-Amerika bereikt. De bevindingen zijn gepubliceerd in een open source artikel in het tijdschrift Plant Disease.

De publicatie is de officiële bevestiging dat de Panama-ziekte Zuid-Amerika heeft bereikt. De Panama-ziekte is een verwoestende ziekte die wordt veroorzaakt door de plantdodende schimmel Fusarium Tropical Race 4 (TR4). De wereldwijd geteelde Cavendish-banaan is er zeer gevoelig voor, en besmette grond kan meer dan twintig jaar niet meer voor de bananenteelt worden gebruikt. De ziekte is daardoor een grote bedreiging voor bananen als voedselbron en als exportproduct. De schimmel werd al aangetroffen in Azië, Australië, Afrika en het Midden-Oosten. Ondanks grote inspanningen om de ziekte in te dammen, heeft de schimmel TR4 nu voor het eerst Latijns-Amerika bereikt, het epicentrum van de wereldwijde bananenproductie.

Definitief bewijs

De schimmel TR4 werd ontdekt in twee bananenplantages in het noordoosten van Colombia. Na de eerste verdenking, in juni 2019, werd een grondige analyse van de kwekerijen uitgevoerd door ICA, Instituto Colombiano Agropecuario (ICA) met ondersteuning van het Nederlandse KeyGene. De eerste diagnostische tests wezen uit dat de bedrijven mogelijk besmet waren. Vervolgens zijn monsters gestuurd naar de Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en KeyGene voor aanvullende tests. DNA-sequencing en pathogeniteitstesten bevestigden dat de Colombiaanse isolaten behoren tot wat eerder werd aangeduid als de Fusarium odoratissimum TR4-lijn, die de Panama-ziekte veroorzaakt. Deze analyses leverden het definitieve bewijs dat TR4 inderdaad Colombia heeft bereikt.

Noodtoestand

Colombia heeft op 8 augustus een nationale noodtoestand uitgeroepen nadat de laboratoriumresultaten de aanwezigheid van de schimmel binnen zijn grenzen hadden bevestigd. Ongeveer 175 hectare landbouwgrond is tot nu toe al aangetast. Overal ter wereld worden activiteiten ondernomen om TR4 te bestrijden. In Nederland spelen KeyGene en Wageningen University & Research een actieve rol door het ontwikkelen van TR4-resistente bananenrassen, het verbeteren van de bananendiversiteit en het ontwikkelen van managementstrategieën, in samenwerking met onderzoeksinstellingen en bananenbedrijven.

Publicatie

First report of Fusarium wilt in Cavendish bananas caused by Fusarium odoratissimum Tropical Race 4 in Colombia
F.A. García-Bastidas, J.C. Quintero-Vargas, M. Ayala-Vasquez, T. Schermer*, M.F. Seidl*, M. Santos-Paiva, A.M. Noguera, C. Aguilera-Galvez, A. Wittenberg, R. Hofstede A. Sørensen, G.H.J. Kema
Plant Disease, 16 oktober 2019, DOI 10.1094/PDIS-09-19-1922-PDN
*Auteurs verbonden aan Universiteit Utrecht