Universiteit Utrecht viert mensenrechten
Dit najaar staat de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie in het bijzonder stil bij de 75e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, aangenomen door de Verenigde Naties op 10 december 1948. Daarnaast vieren we ook het 175-jarig bestaan van onze Grondwet! Kortom, genoeg redenen om specifiek aandacht te besteden aan onze rechten.
Daarom organiseert de faculteit samen met studenten, onderzoekers en maatschappelijke partners de volgende evenementen:
Muurschildering 175 jaar Grondwet
Wat betekent de Grondwet voor jou? Op donderdag 14 september 2023 om 15.30 uur onthulden we feestelijk een opvallende muurschildering over 175 jaar Grondwet in de Hagelbuurt in Utrecht, vlakbij station Utrecht Centraal. Een initiatief van Utrechtse studenten die de bewustwording over de waarden van de Grondwet willen vergroten.
In je recht: Vragen nieuwe tijden om nieuwe mensenrechten?
We kunnen mensenrechten niet voor lief nemen, dat is duidelijk. Maar hoe actueel zijn ze nog in onze snel veranderende wereld? Moeten we rechten toevoegen? Studium Generale organiseert dit najaar een drietal lezingen in TivoliVredenburg om dit onderwerp te verkennen en te bespreken.
Meld je aan via onderstaande link(s).
Studium Generale: Mensenrechten om de hoek
Maandag 2 oktober
Mensenrechten raken ons allemaal. Of het nu gaat om de vrijheid om verliefd te worden op wie je wilt, of om je mening te uiten. Mensenrechtenverdragen zijn er om deze wezenlijke rechten te garanderen. Maar hoe actueel zijn ze nog in onze snel veranderende wereld? Waarom gaat het toch vaak mis? En wat kun jij er als individu mee? Rechtswetenschapper prof. Antoine Buyse (UU) vertelt waarom we mensenrechten niet voor lief mogen nemen.
Met prof. dr. Antoine Buyse (UU)
Impact Café: Vrijheidslezing door Susan Kigula
Donderdag 5 oktober
Impact Café nodigt je uit om de Vrijheidslezing door Susan Kigula bij te wonen. In 2002 werd zij ter dood veroordeeld, en ging terwijl ze 'in de dodencel' zat rechten studeren. Namens alle 418 ter dood veroordeelden klaagde ze de staat Oeganda aan. In 2009 bepaalde het Hooggerechtshof dat de automatische doodstraf ongrondwettelijk was en dat alle doodstrafzaken herzien konden worden. In 2016 werd Susan vrijgelaten.
Studium Generale: The road to climate justice
Maandag 23 oktober
Klimaatverandering is hard op weg om wereldwijd de belangrijkste oorzaak van mensenrechtenschendingen te worden. Overstromingen en bosbranden maken mensen dakloos, extreme weersomstandigheden tasten de voedselvoorziening aan en droogtes en een stijgende zeespiegel dwingen mensen te vluchten. De armste landen ter wereld betalen de zwaarste prijs. Hoe kunnen we de belangen beschermen van degenen die het meest lijden?
Met o.a. Dr. Fatima Denton (UU) en klimaatadvocaat Tim de Bleeker (UVA)
Studium Generale: Transgenderrechten onder druk
Woensdag 29 november
De ‘antigenderbeweging’ wordt steeds feller. Ze verzet zich tegen de nieuwe Transgenderwet, die het makkelijker moet maken om je geslacht te wijzigen. Trans personen, die bovengemiddeld vaak het slachtoffer zijn van intimidatie, geweld en discriminatie, worden als bedreiging gezien. Hoe kunnen we hun mensenrechten beter beschermen?
Met jurist dr. Marjolein van den Brink (UU) en Brand Berghouwer (Transgender Netwerk Nederland).
Feestelijke Kick-off U Recht: Mensenrechten in beeld
Zondag 10 december
Op 10 december lanceert de Universiteit Utrecht het project De Rechtvaardige Stad. Er wordt gewerkt aan een website met informatie over de afzonderlijke rechten, waar ze vandaan komen, en hoe ze ook nu nog actueel zijn in bijzondere portretten van inwoners uit de stad. Het is een unieke samenwerking tussen studenten, fotograaf, documentairemakers en maatschappelijke partners waaronder College voor de Rechten van de Mens, Gemeente Utrecht, NiNsee, Pels Rijcken en Zimihc.