UCERF-onderzoekers spreken op SLSA-congres

Meisje dat een papier uitgeknipt gezinnetje vasthoudt en daar beteuterd naar kijkt.

Onderzoekers verbonden aan het Utrecht Centre for European Research into Family Law (UCERF), Charlotte Mol en Iris Reinders, bezochten in maart het congres van de Socio-Legal Studies Association (SLSA) in Portsmouth, Engeland. De SLSA organiseert jaarlijks een conferentie op het terrein van sociaaljuridisch onderzoek. De conferentie is breed opgezet met  panels over verschillende onderwerpen. Beide onderzoekers gaven tijdens het congres een presentatie over hun onderzoek.

Charlotte sprak over het Luister!-project dat ze met collega’s van Pedagogiek van de Universiteit Utrecht verricht. Daarin onderzoeken zij in hoeverre jongeren meepraten over de beslissingen over bijvoorbeeld zorg en omgang als hun ouders scheiden. Charlotte nam de deelnemers aan het panel mee in het interdisciplinaire onderzoeksproces. Er is binnen het onderzoek een geheel nieuwe vragenlijst ontwikkeld om kinderparticipatie te meten, waarbij ook een door het onderzoeksteam opgericht Luister! Jongerenpanel is betrokken. 

Gezagsgeschillen na scheiding spelen in de westerse wereld een steeds belangrijkere rol. Die geschillen tussen ouders staan centraal in het promotieonderzoek van Iris Reinders. Welke betekenis hebben internationale mensenrechten voor deze geschillen? Iris ging in de presentatie specifiek in op artikel 8 EVRM, dat zij in haar onderzoek gebruikt als evaluatiekader voor het Nederlandse stelsel. Zij presenteerde haar resultaten over de diverse aspecten van gezag in het licht van dit artikel, waarover opmerkelijk genoeg tot nu weinig bekend is. De resultaten zijn ook voor andere landen relevant.