Twee nieuwe boeken over moslims in Europa tijdens het Interbellum

 

Er zijn twee boeken verschenen van Utrechtse onderzoekers Islam en Arabisch over moslims in Europa tussen de beide wereldoorlogen. Dr. Mehdi Sajid publiceerde zijn dissertatie onder de titel Muslime im Zwischenkriegseuropa und die Dekonstruktion der Faszination vom Westen; Sajid bezorgde samen met dr. Umar Ryad en Bekim Agai (universiteit van Frankfurt) de bundel Muslims in Interwar Europe. A Transcultural Historical Perspective.

Beide boeken verschijnen in het kader van het onderzoeksproject 'Neither visitors, nor colonial victims: Muslims in Interwar Europe and European Trans-cultural History' (2014-2019), waarvoor Umar Ryad een subsidie van de European Research Council heeft ontvangen.

Muslime im Zwischenkriegseuropa

De in Libanon geboren Šakīb ʾArslān (1869-1946) was een van de belangrijkste en meest getalenteerde Arabische auteurs van zijn generatie. Tussen 1918 en 1946 ontwikkelde hij zich vanuit zijn ballingschap in Europa tot een van de meest invloedrijke vertegenwoordigers van de Arabische zaak en hervorming in de islam. Voor veel jonge moslims waren zijn geschriften en zijn antikoloniale activiteiten een bron van inspiratie, die hen deed dromen van een spoedige bevrijding van hun vaderlanden onder de Europese koloniale heerschappij vandaan. ʾArslān spande zich in om de onafhankelijkheidsbewegingen in de Arabische en islamitische wereld te verbinden aan de pan-islamitische ideologie. De opkomst van nationalistisch-seculiere bewegingen in moslimlanden was in zijn ogen een groot gevaar.

Dr. Mehdi Sajid
Dr. Mehdi Sajid

In deze studie gaat Mehdi Sajid in op de talrijke artikelen die Šakīb ʾArslān tussen 1926 en 1935 publiceerde in het Egyptische neo-salafistische tijdschrift al-Fatḥ. Ze bieden een inkijk in de opvattingen van een Arabische banneling die zijn hoop, angsten en verwachtingen deelt met een islamitisch georiënteerd publiek, in de hoop om de islam overeind te houden als sociaal-politieke orde in een wereld die na de Eerste Wereldoorlog volledig was getransformeerd.

  • Titel: Muslime im Zwischenkriegseuropa und die Dekonstruktion der Faszination vom Westen (Bonner Islamstudien 33)
  • Auteur: Mehdi Sajid
  • Uitgever: EB-Verlag, 2015
  • ISBN: 978-3-86893-185-3
Dr. Umar Ryad
Dr. Umar Ryad

Muslims in Interwar Europe

Dit boek biedt een overzicht van de geschiedenis van moslims in Europa tijdens het interbellum. De auteurs analyseren diverse aspecten van de religieuze, politieke en intellectuele affiliaties van moslims in Europa in deze periode. Voor deze analyses is gebruik gemaakt van persoonlijke en officiële archieven, memoires, krantenartikelen en briefwisselingen. De bundel laat zien dat moslims in Europa in het interbellum noch simpelweg bezoekers waren noch koloniale slachtoffers, maar dat ze een groep vormden van geëngageerde betrokkenen in de Europese en internationale ruimte.

  • Titel: Muslims in Interwar Europe. A Transcultural Historical Perspective
  • Auteurs: Bekim Agai, Umar Ryad, Mehdi Sajid (red.)
  • Uitgever: Brill, 2015 (verschijnt ook in Open Access)
  • ISBN: 9789004287839