Themanummer Religie & Samenleving: God, seks en politiek

© iStockphoto.com/Alija
© iStockphoto.com/Alija

Van het tijdschrift Religie & Samenleving verscheen een themanummer over God, seks en politiek dat werd samengesteld door gastredacteuren Marco Derks MPhil (Religiewetenschap) en David Bos. Het nummer bevat onder meer bijdragen van dr. Mariecke van den Berg en dr. Daan Beekers (Religiewetenschap).

Godsdienst en seksualiteit

Als godsdienst ter sprake komt, gaat het tegenwoordig al snel over (homo)seksualiteit – en omgekeerd: debatten over, bijvoorbeeld, homofobie komen onvermijdelijk uit op religie. Wat hebben deze twee met elkaar? En waarom hebben ze tegenwoordig zo’n prominente plaats in het politieke debat? Dit is een van de centrale vragen in het themanummer.

Verandering

De manier waarop godsdienst, seksualiteit en politiek met elkaar in verband worden gebracht blijkt in de loop van de tijd radicaal te zijn veranderd. Tot de jaren zestig had religie een vanzelfsprekende plaats in het openbare leven, terwijl er alleen in de privésfeer enige ruimte was voor seksualiteit. Vandaag lijkt weleens het omgekeerde het geval: het maatschappelijk bestaansrecht van religies wordt afhankelijk gemaakt van de mate waarin ze ruimte bieden aan ‘seksuele diversiteit’.

Bijdragen reflecteren onder andere op onderwijs over seksuele diversiteit, homoseksualiteit, islam en weigerambtenaren. Op zaterdag 5 november wordt het nummer gepresenteerd.