12 maart 2019

Terugblik Nationale Wiskunde Dagen 2019

Begin februari organiseerden we de 25e Nationale Wiskunde Dagen. Vanwege het jubileumjaar dit keer met veel bijzondere presentaties. Het enthousiasme en de waardering van de deelnemers voor de plenaire bijeenkomsten was buitengewoon.

De opening werd gedaan door Jan de Lange, onder zijn voorzitterschap werd de eerste NWD georganiseerd in 1995. Sinds die tijd zijn we gegroeid van 200 naar 900 deelnemers. Jan blikte terug en vooruit en zette op zijn eigen wijze het publiek naar zijn hand en hij wist hen te inspireren voor de wiskundedagen. De eerste lezing werd verzorgd door Sjoerd Verduijn Lunel (hoogleraar wiskunde in Utrecht) en ging over zijn onderzoek naar longziektes bij het UMC. Zijn uitspraak “een wiskundeprobleem is een feestje, de oplossing van het probleem is de uitgang van het feestje” is regelmatig herhaald gedurende de dagen.

Op de vrijdagavond is er traditiegetrouw een luchtige presentatie, dit keer werd deze verzorgd door het gelegenheidsduo Ionica Smeets en Jan Beuving. Beiden zijn van oorsprong wiskundige, maar zijn inmiddels werkzaam als hoogleraar wetenschapscommunicatie en cabaretier. Na een hilarische start met vliegtuigjes vouwen en proppen schieten, associeerden zij op de trefwoorden die het publiek het podium opslingerde.
Speciaal voor de NWD hebben Tom Verhoeff en Roos van Berkel een indrukwekkende theaterlezing ontwikkeld. Een lezing waarin een wiskundige stelling over de “Sporen van Lehmer” werd verbeeld door een combinatie van tekst, dans, muziek en licht. Een impressie van het optreden vind je hier.

De afsluiting werd gedaan door Matt Parker, hij noemt zichzelf Stand-Up Mathematician, die het publiek vooral verraste met leuke wiskundige activiteiten ook voor in de les. Verder waren er de gebruikelijke bekende en geliefde elementen van de vrijdagavond: de traditionele spelletjesavond, de onovertroffen wiskundequiz, film en een band met opzwepende muziek. Het volledige programma en de uitdagende, creatieve en speelse wiskunde-inhouden zijn te vinden op de website.