Rick Robroek bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie in de strafrechtspleging

Rick Robroek

Per 1 maart 2022 bekleedt mr.dr. Rick Robroek de bijzondere leerstoel Openbaar Ministerie in de strafrechtspleging aan de Universiteit Utrecht. De bijzondere leerstoel is ingesteld op verzoek van het College van procureurs-generaal.

Robroek is als raadsadviseur werkzaam bij het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie en daarbinnen hoofd van het Team Juridische Kwaliteitsontwikkeling en -toetsing. Hij was tot voor kort als universitair docent verbonden aan de vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor zijn functie bij het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie heeft Robroek diverse functies binnen de rechtspraak vervuld. Gedurende verschillende jaren was hij ook bij verschillende rechtbanken rechter-plaatsvervanger. Hij is op 8 december 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een proefschrift getiteld ‘De macht over het strafproces’ . 

In het kader van de bijzondere leerstoel zal Robroek fundamenteel en empirisch-juridisch onderzoek doen naar de positie en de verantwoordelijkheden van het Openbaar Ministerie voor de strafrechtspleging, ervaren knelpunten daarbinnen en mogelijke oplossingsrichtingen daarvoor. In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan de betekenis van algoritmes en datagedreven onderzoek voor de opsporing en de vervolging van strafbare feiten. Met zijn onderzoek zal hij aansluiten bij het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging. Robroek zal tevens onderwijs verzorgen en in dat verband studenten kennis kunnen laten maken met praktijken en werkwijzen binnen de strafrechtspleging en het Openbaar Ministerie in het bijzonder. 

‘Het is een eer voor mij en het OM dat ik deze leerstoel mag bezetten en ik kijk uit naar het geven van onderwijs en het verrichten van onderzoek dat de kennis over en de kwaliteit van het werk van het OM kan versterken.’

Rick Robroek
Rick Robroek
Bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie in de strafrechtspleging