'Radiologisch acceptabel'

Tijdschrift voor Diergeneeskunde

Iedere maand verschijnt in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde een stukje over de uitspraken van het Veterinair Tuchtcollege (VTC). In juni 2017 (bladzijde 13) was deze column getiteld 'Moeten of hoeven', gebaseerd op een uitspraak van het VTC ECLI:NL:TDIVTC:2017:9. Tegen de uitspraak van het Veterinair Tuchtcollege kan door beklaagde gedurende 2 maanden in beroep worden gegaan. Helaas is, als de beroepsperiode is verstreken, verder overleg over een uitspraak op geen enkele manier meer mogelijk.

Incidenteel komt het voor dat een uitspraak van het VTC niet overeenkomt met wat in de beroepsgroep ‘paardendierenartsen’ verwacht wordt van een redelijk handelend en redelijk bekwaam dierenarts. Soms is dat vervelend voor een individuele dierenarts, maar soms is het ook van groot belang voor de hele beroepsgroep. Dat is in de onderhavige casus het geval en daarom wordt deze casus op verzoek van leden van de beroepsgroep in dit artikel voor het voetlicht gebracht. Het gaat om een erkende keuringsdierenarts die op 16 februari 2011 gevraagd wordt om een op dat moment 3-jarig paard röntgenologisch te onderzoeken. De dierenarts verstrekt de eigenaar een 'röntgenologisch verslag' waarin staat vermeld:

  • Gegevens van de opdrachtgever naam, woonplaats etc.
  • Gegevens over het onderzoek datum, onderzoekende dierenarts, foto's geleverd op CD aan de eigenaar en aantal opnamen (24)
  • Signalement van het paard - naam, ras, geslacht. leeftijd, kleur, levensnummer, transpondernummer, afstamming
  • Beoordeling van het röntgenonderzoek in k/assen, zoals gebruikelijk
  • Bemerking - R straalbeen op basis van 3 opnames voldoende
  • Advies - PROK aanvragen
  • Conclusie - Dit paard is radiologisch acceptabel voor gebruik in de sport
  • Ondertekening - naam (erkend keuringsdierenarts), plaats, datum, handtekening
  • Disclaimer in kleine letters onderaan: Klinische bevindingen noch prestaties van het betrokken paard worden in de beoordeling betrokken. De röntgenologische beoordeling is van toepassing op de betreffende opnamen.

Het radiologisch verslag van de beklaagde dierenarts voldoet op alle punten aan de eisen die in 2011 aan een dergelijk verklaring werden en op dit moment nog steeds worden gesteld en ook als zodanig worden onderwezen in het reguliere veterinaire en in het postacademische onderwijs.

Door Prof. Dr. Marianne Sloet en Dr. AJ van den Belt

Het volledige artikel is verschenen in Tijdschrift voor Diergeneeskunde, april 2018