20 maart 2020

Promotie uitgesteld vanwege Corona: "Onderzoek doen is ook leren omgaan met tegenslagen"

Lege Senaatszaal

Rolf Beerthuis zou op 30 maart promoveren op zijn proefschrift 'Carbon-Supported Copper for Gas-Phase Hydrogenation Catalysis'. Afgelopen maandag hoorde hij dat zijn promotie is uitgesteld vanwege het Coronavirus. Er is nog geen nieuwe datum bekend. Hoe ga je om met zo'n teleurstelling en onzekerheid, na jarenlang naar je promotie toe gewerkt te hebben?

"Het zat er al een beetje aan te komen, met regels die steeds verscherpen. Vorige week was nog aangekondigd dat alleen directe familie aanwezig mocht zijn. Maar na de aangescherpte maatregelen van afgelopen weekend begon ik al te vermoeden dat het niet meer zou gaan gebeuren. Ik heb er niet wakker van gelegen, maar ik ben wel opgelucht dat er nu duidelijkheid is. Liever dat ik het nu weet dan een dag van tevoren.

"Het is vooral heel raar dat je jarenlang aan je promotie werkt en nu opeens die datum moet loslaten. De voorbereiding van de promotie zelf kost ook tijd: je kennis weer oppeppen, grondig inlezen, een feest plannen. Aan de ene kant is het zuur dat ik dat over een paar maanden of een half jaar opnieuw moet doen. Maar het is wel heel begrijpelijk, iedereen moet zijn best doen om de piek van deze pandemie te drukken en verkomen dat er meer mensen getroffen worden.

Het is heel raar dat je jarenlang aan je promotie werkt en nu opeens die datum moet loslaten.
Rolf Beerthuis

"Een deel van promoveren en onderzoek doen is ook dat je om leert gaan met veranderingen. Je bent jarenlang bezig met experimenten doen, een deel daarvan lukt niet, en dan moet je weer iets anders verzinnen. Je leert vanzelf flexibel te zijn en om te gaan met teleurstellingen. Dit voelt echt als een laatste beproeving voor mij en alle andere promovendi die in hetzelfde schuitje zitten. We hebben onze promotie uiteindelijk wel echt verdiend.

"Nu is het voorlopig een kwestie van afwachten. De pedel houdt ons goed op de hoogte, maar er is nog niks concreets bekend. We kunnen natuurlijk niet inschatten hoe het er over een maand uitziet, dat zie je ook in de maatregelen voor heel Nederland. De rector heeft al wel toegezegd dat er meer tijdstippen beschikbaar zullen komen voor promoties, om het overschot weg te kunnen werken. Dus misschien komt het erop neer dat ik 's avonds of op zaterdag promoveer. En wanneer iedereen veilig is, dan echt feest vieren."