Prinses Margarita beschermvrouwe van project Horsepower

Prinses Margarita staat naast een bruin paard. Ze houdt het dier liefdevol bij diens hoofd vast.
Prinses Margarita

H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme is vanaf vandaag beschermvrouwe van het onderzoeksproject Horsepower, voor veteranen met therapieresistente PTSS. Onderzoekster Nienke Endenburg is er heel blij mee: “De betrokkenheid van de prinses doet de deelnemers van Horsepower en ons als onderzoekers veel goed. Het helpt bovendien om bekendheid te geven aan Horsepower, dat helemaal mogelijk wordt gemaakt door donaties.”

Veteraan nicole stappers naast een paard. Het paard snuffelt aan haar haar.
Veteraan Nicole Stappers met het paard waarmee ze het traject doorliep.

Naar schatting kampen in Nederland zo’n 5% van de 100.000 veteranen met een post-traumatische stress stoornis (PTSS). Een deel van die veteranen met PTSS hebben ondanks behandeling met bestaande therapievormen nog steeds klachten en zijn dus therapieresistent. PTSS is een angststoornis die symptomen heeft zoals verstoorde nachtrust, herbelevingen, vermijden van prikkels, moeite met concentreren en uiteindelijk komen ook lichamelijke klachten en verslavingsproblematiek vaker voor bij deze groep. PTSS vormt daarnaast ook een zware belasting voor hun familie en directe omgeving. Deze veteranen, en hun families en vrienden, verdienen alle steun die mogelijk is.

“Ik ben blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de invloed van paarden op veteranen met therapieresistente PTSS”, zegt prinses Margarita. “En het is natuurlijk ook heel belangrijk dat het welzijn van de paarden gemeten wordt. Wat me opvalt is de rust en de ontspanning die de veteranen ervaarden als ze met de paarden omgaan. Ik hoop dat dit in de toekomst voor meer veteranen met PTSS toegankelijk zal zijn.”

Help je mee?

Het project H-PWR is mogelijk gemaakt door de partners en donateurs van Vrienden Diergeneeskunde, met bijdragen van twee anonieme schenkers, het Karel Doorman Fonds, het Dr. C.J. Vaillantfonds, het K.F. Hein Fonds, de Stichting Goede Doelen Nh1816, de Stichting N. van Ballegooijen Fonds, Waterland Private Equity Investments, en vele donateurs. Met  jouw steun kunnen we nog meer veteranen met PTSS helpen.

Deelnemen?

Er is nog ruimte voor deelnemers aan het programma. Bent u defensie veteraan met therapie resistente PTSS die u heeft opgelopen tijdens één of meerdere uitzendingen, en volgt u op dit moment geen andere behandeling? Dan kunt u zich aanmelden of meer informatie vragen door te mailen naar: h-power@uu.nl. Veel dank!