Potvis overleden: onderzoek naar doodsoorzaak van start

De verzwakte potvis die sinds maandagochtend voor de kust van Den Helder werd waargenomen, is overleden. Medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht staan klaar voor het onderzoek naar de doodsoorzaak. Dit onderzoek gebeurt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Het dier wordt naar Harlingen gebracht voor het onderzoek. “Het gaat om een groot dier,” vertelt onderzoeker Lonneke IJsseldijk. “Waarschijnlijk een volwassen man. Op videobeelden van maandag was al zichtbaar dat de potvis erg verzwakt was, dus het overlijden van het dier was te verwachten.”

Doodoorzaak vaststellen

Dit dier is dan weliswaar op zee overleden, maar het strandingsteam wil het dier toch graag onderzoeken. Tijdens het onderzoek kijkt IJsseldijk onder andere of het dier ziek was, en of er plastic in de maag zit. Bij dit onderzoek werkt de faculteit Diergeneeskunde samen met Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Naturalis. Rijkswaterstaat zal uiteindelijk het kadaver bergen. 

Veel strandingen

De laatste standing van een potvis was afgelopen december, in Domburg (Zeeland). Daarvoor spoelden in januari 2016 op het strand van Texel vijf potvissen aan. IJsseldijk: “Strandingen van potvissen op de Nederlandse kust komen al eeuwen voor, maar sommige decennia is het wat drukker. Dat lijkt nu het geval”. 

Updates over strandingen

De doodsoorzaak is inmiddels bekend, de potvis is waarschijnlijk gestorven aan de gevolgen van een ernstige longontsteking. Updates ontvangen over deze en andere strandingen? Volg onze onderzoekers op Instagram: @strandingresearch. Nu meer weten over het strandingsonderzoek? Neem een kijkje op www.uu.nl/strandingsonderzoek