Podcast: Kinderopvang: de haperende motor van de arbeidsmarkt

Mara Yerkes

Mara Yerkes, universitair hoofddocent interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, was te gast in een Future of Work podcastaflevering over arbeidsparticipatie, kinderopvang en personeelstekorten.

Door één pedagogisch professional in de kinderopvang kunnen zeven ouders aan het werk. Kinderopvang is de stille motor van de economie. Vanwege personeelstekorten hapert die motor echter. Het gevolg hiervan is onder andere grote onvrede binnen de branche en gigantische wachtlijsten voor gezinnen. Vanwege veel ziekteverzuim moeten kinderopvangcentra soms groepen noodgedwongen sluiten. Gekwalificeerd personeel is op de krappe arbeidsmarkt lastig te vinden.

Waarom willen niet meer mensen in de kinderopvang werken? Moeten meer ouders straks uitwijken naar informele kinderopvang? Of krijgen opa en oma het zwaarder te verduren? Wat voor effecten hebben de tekorten op de arbeidsparticipatie en rolverdeling binnen het gezin? In de studio verkennen Mara Yerkes, universitair hoofddocent interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht; en Monique Wittebol, voorzitter raad van bestuur Bink kinderopvang en vice-voorzitter van Branchevereniging maatschappelijk kinderopvang, antwoorden op deze vragen.

Onderzoekers van de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht delen, samen met mensen uit de praktijk, de nieuwste inzichten over werk én de actualiteit in deze maandelijkse podcast. Hij wordt gemaakt in samenwerking met People Power, een programma op New Business Radio. 

Luisteren en abonneren

Je kunt de Future of Work podcast ook op Spotify beluisteren, bij Apple Podcasts, Google Podcasts en op Soundcloud. Elke maand wordt één aflevering van het programma People Power gemaakt door de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht. 

Wil je op de hoogte blijven van alle podcasts? Meld je dan aan voor People Power op WhatsApp. Sla het nummer 06 45 66 75 48 op in je contacten en stuur een bericht “PODCAST AAN”, dan houden wij jou op de hoogte over nieuwe afleveringen.

Elke maandag van 15 tot 17 uur hoor je People Power op New Business Radio. Wil jij de programma’s gratis en automatisch op je mobiel? Abonneer je hier op de Podcast

Wil je weten hoe je onze podcast op je iPhone, Android, Computer of SONOS krijgt, klik dan hier voor onze handleiding.