Planetoïde vernoemd naar planeetwetenschapper Inge Loes ten Kate

profile photo Inge Loes ten Kate

Planetoïde (563318) = 2016 CD144 staat voortaan bekend als (563318) ten Kate, naar planeetwetenschapper en astrobioloog Inge Loes ten Kate (faculteit Geowetenschappen). De vernoeming is een terechte erkenning voor het interdisciplinaire karakter van haar wetenschapsactiviteiten, dat ook blijkt uit haar carrière: van lucht- en ruimtevaarttechniek via sterrenkunde naar geowetenschappen/planetaire wetenschappen.

Planetoïde (563318) ten Kate werd vandaag precies 7 jaar geleden ontdekt door Krisztián Sárneczky en Marco Langbroek met de 60-cm Schmidt telescoop van het Piszkéstető Observatorium (MPC 461) op een bergtop in het Matragebergte van Hongarije. De planetoïde maakt onderdeel uit van de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter, cirkelt in 4,6 jaar om de zon en is ergens tussen 0,9 en 2,1 km groot.

Het initiatief van de vernoeming komt van de ontdekkers. Hun voorstel werd overgenomen door de Working Group on Small Body Nomenclature van de Internationale Astronomische Unie (IAU), de organisatie die zich onder andere bezighoudt met de naamgeving van astronomische objecten.

Op de website van NASA kun je de asteroïde bekijken ten opzichte van andere planeten in ons zonnestelsel.

Bekijk asteroïde (563318) ten Kate
De baan van planetoïde (563318) ten Kate (copyright NASA/JPL-Caltech)
De baan van planetoïde (563318) ten Kate (copyright NASA/JPL-Caltech).