Vooraanstaande wetenschappers spreken zich uit tegen zonne-klimaatengineering

Meer dan 60 vooraanstaande klimaatwetenschappers en bestuurskundigen uit de hele wereld hebben vandaag een wereldwijd initiatief gelanceerd waarin wordt opgeroepen tot een internationaal verbod op zonne-klimaatengineering of zonnestralingsbeheer (ingrijpen in natuurlijke systemen om klimaatverandering tegen te gaan). Zij stellen dat het gebruik van zonne-klimaatengineering niet op een eerlijke manier wereldwijd kan worden geregeld en onaanvaardbare risico's met zich meebrengt.

"De risico's van zonne-klimaatengineering worden slecht begrepen en kunnen nooit volledig bekend zijn", aldus prof. dr. Frank Biermann van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht en trekker van het initiatief. "Onderzoek naar zonne-klimaatengineering is niet de voorbereiding van een plan B om een klimaatramp te voorkomen, zoals de voorstanders ervan beweren. Het zal in plaats daarvan het huidige mondiale klimaatbeleid alleen maar vertragen en doen ontsporen. Bovendien is het huidige systeem van internationale instellingen niet in staat om de wereldwijde inzet van deze technologie effectief te reguleren. Zonne-klimaatengineering is geen oplossing."

De groep roept daarom collega-academici, maatschappelijke organisaties en bezorgde individuen op om een open brief te ondertekenen aan regeringen, de Verenigde Naties en andere organisaties om de ontwikkeling en het mogelijke gebruik van zonne-klimaatengineering op wereldwijde schaal een halt toe te roepen. Het initiatief bouwt voort op een wetenschappelijk artikel dat vandaag in WIREs Climate Change is gepubliceerd en dat mede is geschreven door 16 wetenschappers en initiatiefnemers uit deze groep.

Het initiatief voor het verbod mobiliseert zich vooral tegen het massaal sproeien van aërosolen in de stratosfeer om een deel van het inkomende zonlicht te blokkeren en zo de planeet af te koelen. Dergelijke gevaarlijke ingrepen op zo’n grote schaal kunnen niet op een wereldwijde inclusieve, eerlijke en doeltreffende manier worden geregeld en moeten daarom worden verboden, aldus deze groep wetenschappers en bestuurskundigen.