Niels van Miltenburg bij BNR over de vrije wil

© iStockphoto.com
© iStockphoto.com

Over weinig onderwerpen zijn neurowetenschappers en filosofen het zo oneens als over de vrije wil. Maken we zelf keuzes of doen de hersenen dat voor ons? Niels van Miltenburg (Filosofie) promoveert op 9 juni aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift waarin hij betoogt dat de vrije wil wel degelijk bestaat. In het BNR-radioprogramma Spitsuur (4 juni) gaf hij uitleg.

Vaak wordt gezegd dat de vrije wil bedreigd wordt door allerlei factoren van buitenaf. Maar Van Miltenburg stelt dat ons vermogen om vrij te handelen nooit wordt beperkt, alleen onze keuzemogelijkheden. Als je in een ijssalon kiest tussen aardbeien- of chocoladeijs, komt de vrije wil daar ook al aan te pas. Stel dat het aardbeienijs op is en er is alleen citroen en chocola, dan is je keuzemogelijkheid weliswaar beperkt maar je hebt nog steeds een vrije keuze. Die argumentatie kun je volgens Van Miltenburg ook gebruiken voor meer beladen, complexere dilemma's.

Hij raadt neurowetenschappers aan om niet te snel conclusies te trekken aan de hand van de structuur van het brein. Betere uitwisseling tussen filosofen en neurowetenschappers zou volgens hem beide wetenschappen ten goede komen.