Negen ongebruikelijke en innovatieve ideeën voor een duurzamere toekomst toegekend
De recente Incubator Call van Pathways to Sustainability heeft een groot aantal voorstellen opgeleverd voor een groenere, duurzamere toekomst, met thema's van op natuur gebaseerde oplossingen tot een nieuwe ecologische grondwet, en van gezondheidseffecten van klimaatinterventies tot een digitale, groene universiteit. Negen innovatieve ideeën hebben een Incubator Grant gekregen en de teams kunnen hun ideeën en consortiums nu verder ontwikkelen.
Eén van de missies van het Strategisch Thema Pathways to Sustainability is om innovatieve samenwerkingsverbanden te stimuleren en faciliteren voorbij disciplines en in samenwerking met maatschappelijke stakeholders. De Incubator Grant is ons financieringsinstrument met het doel om te investeren in het opbouwen van gemeenschappen door interdisciplinaire teams van wetenschappers de kans te bieden om de tijd te nemen om samen te werken aan innovatieve ideeën, om vertrouwen en begrip te kweken voor elkaars perspectieven, en zowel de consortiums als de innovatieve ideeën verder te ontwikkelen. Na een succesvol Incubator Grants-proces kunnen de teams verdere Signature Project Grants aanvragen.
Hoewel bewustwording over milieurampen en acties toenemen, vereist een verandering naar echt duurzame gebouwen en steden praktische richtlijnen die beleid en wetenschappelijke theorie vertalen in haalbare en effectieve regeneratieve ontwerpoplossingen. Regeneratieve ontwerpen zijn ecologisch functioneel omdat ze een positieve impact creëren op het welzijn van mensen en biologische ecosystemen. Ze genereren ecosysteemdiensten, zoals zoet water, voedsel, habitats, temperatuurregulering en kringlopen van voedingsstoffen, waar menselijk en ander leven van afhankelijk zijn. Het doel van deze Incubator is om een pad te creëren naar regeneratieve steden door regeneratieve ontwerpstrategieën te verenigen en te verbinden aan de grootste uitstoters van broeikasgassen - de bouwconstructie-industrie. Dit team heeft het doel om ecologische kennis en rekenkundige wetenschap/technologie te combineren, en een beslissingsondersteuningssysteem te ontwikkelen dat leidinggevenden in de bouwindustrie snel kan informeren over innovatieve, regeneratieve ontwerpstrategieën en de ecologische baten. Lees meer (Engels).
Digitalisering is van vitaal belang in universiteiten, waar het communicatie en administratie versterkt, en leren faciliteert. Maar data centers, die cruciaal zijn voor digitalisering, verbruiken grote hoeveelheden energie, hebben water nodig voor koeling, en nemen land in beslag, waarbij AI deze impact verergert. Dit vertrouwen op digitale infrastructuren en de toewijding om het gebruik van digitale middelen te maximaliseren onder het Open Science kader plaatst het werk van UU en de nadruk op duurzaamheid naast elkaar, wat een uitdagende tegenstelling wordt die verdere verkenning vereist. Deze Incubator heeft het doel om een interdisciplinair team samen te stellen om de uitdaging van het besturen van een volledig gedigitaliseerde universiteit te besturen op een ecologisch duurzame manier, en om bewustwording te creëren voor de impact van onze digitale infrastructuur. Lees meer (Engels).
Het wereldwijde voedselstelsel heeft moeite om te voorzien in genoeg en gezond voedsel binnen de planetaire grenzen, terwijl het ook moeite heeft met gelijkheid, eerlijkheid, voedselverspilling en het gebrek aan eerlijke prijzen voor plaatselijke producenten. Deze Incubator gaat een ‘Follow the Food’-benadering gebruiken om te traceren hoe de wereldwijde voedselstelsels werken: landbouwproductie, verwerking, verhandeling en consumptie van voedsel. Eén van de recente tools om de impact van het wereldwijde voedselstelsel te verminderen is Geographical Indications (GI's), een institutionele (juridische en politieke) tool die is gepromoot als behoudend voor kwaliteit en afkomst, en duurzaamheid bevordert. GI's zullen worden gebruikt als lens om de duurzaamheids- en gelijkheidsuitdagingen van wereldwijde voedselstelsels aan te gaan, terwijl we in het achterhoofd houden dat ze ook gebruikt kunnen worden voor duurzaamheidswitwassen. Lees meer (Engels).
Transformaties naar duurzame voedselstelsels zijn noodzakelijk en zullen dringender worden vanwege klimaatverandering, vooral in Afrika. In reactie daarop ontwikkelen ondernemers, bedrijven en beleidsmakers voedselstelselinnovaties via het gebruik van zogenaamde Living Labs. Maar hoe voorbereid zijn bedoelde gebruikers (vooral huishoudens) om deze voedselinnovatiestelsels te accepteren? Dat is de hoofduitdaging die dit Incubatorteam aangaat. Het doel is om voort te bouwen op het werk van Healthy Food Africa, een consortium dat bestaat uit 10 voedselstelsellabs in 10 steden en 6 landen in Oost-, West- en Zuidelijk Afrika. De focus daar was meer op wat de innovaties zouden moeten zijn en deze Incubator richt zich op hoe ze kunnen worden geaccepteerd. Lees meer (Engels).
Het begrijpen van de impact van het milieu op de gezondheid en het welzijn van mensen is cruciaal, vooral met klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. De uitdaging om gezonde en duurzame stedelijke ontwikkeling te garanderen is complexer geworden door bevolkingsgroei, stedelijke uitbreiding en verdichting. Bij het aanpakken van deze uitdagingen hoort het integreren van de drie domeinen gezondheid, klimaatadaptiviteit en biodiversiteit om te verkennen hoe stedelijke ontwerpkeuzes en interventies gericht op het creëren van duurzame leefomgevingen impact kunnen hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Deze Incubator bouwt voort op het bestaande partnerschap 'Building a healthy neighbourhood', en wil verdere expertise toevoegen en uitbreiden om ook te focussen op de gevolgen van stedelijke ontwerpkeuzes op klimaatadaptiviteit en biodiversiteit op gezondheid en welzijn van bewoners. Lees meer (Engels).
Het juridische kader van de EU-grondwet (Treaty provisions) bevat een overvloed aan tegenstrijdige doelen en taken die bij kunnen dragen aan een eerlijke, duurzame en inclusieve samenleving, of precies het tegenovergestelde. En het beleid dat het juridische EU-kader vormgeeft, wijkt nog steeds af van het groeiparadigma, en de epistemologie ervan is Eurocentrisch. Dit Incubatorteam zoekt radicale benaderingen om een verandering in paradigma teweeg te brengen in de constitutionele, politieke en economische funderingen van onze samenleving, en om een nieuw constitutioneel kader te ontwikkelen voor een veerkrachtige en circulaire, maar ook democratische samenleving gebaseerd op de rechtstaat. Lees meer (Engels).
Steden kampen met verschillende planetaire crises, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuilende stoffen. Nature-based Solutions (NBS) kunnen innovatieve opties voor herontwerp bieden die ecologische, maatschappelijke en technologische factoren kunnen integreren om stedelijke veerkracht te vergroten. Maar het invoeren van NBS in eerder gebouwde stedelijke landschappen vereist onderzoek naar ruimtelijke, wettelijke en sociaal-culturele beperkingen. In dichte stedelijke omstandigheden met beperkte horizontale ruimte en verschillend gebruik en eigendom kan land beschikbaar stellen voor NBS een uitdaging zijn. Het Incubatorteam wil onderzoeken waar, hoe, wanneer en welk type NBS kan worden ingevoerd, en wil het gebruik van geodatastromen verkennen (streetview-beelden, 3D-oppervlaktemodellen) om potentiële verticale en horizontale ruimtes te identificeren. Lees meer (Engels).
Jongeren dragen de grootste last van de effecten van de klimaatcrisis. Hun perspectieven zijn cruciaal om de complexiteit aan te kunnen. Traditionele vormen van onderzoek, beleid en praktijken zijn goed verkend maar kunnen interesses van jongeren over het hoofd zien. Kunst en cultuur betrekken in community-engaged dataverzamelingsaanpakken kunnen traditionele onderzoeksmethoden aanvullen. Deze Incubator heeft het doel om een op kunst en cultuur gebaseerde dataverzamelingsaanpak in te bedden in onderwijs die gaat leiden tot een multimedia-database met korte video's, getuigenissen, plaatjes of literatuur ontwikkeld door jongeren. Door jongeren niet alleen te betrekken als proefpersonen maar ook als actieve deelnemers wil het team hun potentieel als aanjagers van verandering in klimaatactie erkennen. Lees meer (Engels).
Wereldwijde uitdagingen kunnen niet los van elkaar worden gezien; ze hebben wederzijdse invloed op elkaar en we hebben te maken met een polycrisis. Echte verandering, i.e. acties voorbij extractivistisch, uitbuitend wereldbestuur, moet systematische verandering zijn. Deze onderling verbonden problemen lijken zo enorm en de wereldwijde socio-culturele, politiek-economische organisatie lijkt zo veerkrachtig dat systematische verandering soms buiten ons bereik lijkt te liggen. Vanuit dat startpunt stelt het Incubatorteam voor om te focussen op drie socio-economische, cultureel-symbolische vectoren die de polycrisis voortzetten en in stand houden: (raciaal) kapitalisme, patriarchaat en (neo)kolonialisme (KPK) . De uitdaging die ze aan willen gaan is tweevouding: (a) hoe kunnen deze onderling verbonden stelsels van socio-economische en cultureelsymbolische macht in beeld komen als elkaar kruisend en als verantwoordelijk voor de voortzetting van de omstandigheden achter klimaatinstorting, en (b) welke obstakels verhinderen de beweging van KPK begrijpen naar het bewerkstelligen van (beleids- of gedragsmatige) verandering voorbij KPK? De incubator draagt daarbij de duurzaamheidsvraag om: wat maakt KPK zo ‘duurzaam’ als stelsel en stelt het in staat om echte transformatie te blokkeren? Lees meer (Engels).