Meer onderzoek op komst naar pensioenarmoede bij migranten

Grootvader met kind (Brazilië)

Een deel van de gepensioneerden in Nederland leeft onder de armoedegrens. BIj mensen met een migratieachtergrond komt dit twee keer zo veel voor en bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond tien keer zo veel! Hoog tijd voor meer onderzoek naar de oorzaken en oplossingen, schrijft onderzoeker Jelle Lössbroek in Sociaal Bestek.

Het CBS verwacht dat de groep niet-westerse gepensioneerden in Nederland de komende jaren gaat groeien, dus het is dringend nodig om meer te weten te komen over pensioenarmoede. Socioloog Jelle Lössbroek, momenteel nog verbonden aan de Future of Work hub aan de Universiteit Utrecht, gaat aan de slag met dit probleem bij het NIDI, gefinancierd door Instituut Gak en de KNAW

In het blad Sociaal Bestek schrijft hij onder meer dat het probleem verder gaat dan  een gat in het AOW. "Ook als het gaat om aanvullend pensioen, lijken niet-westerse migranten slechter af. Hoe is hun human capital opgebouwd? Hoe worden ze beïnvloed door discriminatie, leeftijdsdiscriminatie en een combinatie hiervan? Is te voorspellen wie onder de armoedegrens uitkomt?"