Mathieu Segers in EenVandaag: "Europese integratie is een pijler onder na-oorlogs Nederland"

Edmund Peter (Mom) Wellenstein - Foto: Wikimedia Commons/Pvt pauline
Edmund Peter (Mom) Wellenstein - Foto: Wikimedia Commons/Pvt pauline

Op Prinsjesdag, toen hij het koffertje aanbood aan de Tweede Kamer, verwees minister Jeroen Dijsselbloem naar Mom Wellenstein: een van de oprichters van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (de voorloper van de EU). Wie was Mom Wellenstein, wat hebben we aan hem te danken en waarom verwijst Dijsselbloem juist nu naar hem? Europadeskundige dr. Mathieu Segers (Internationale en politieke geschiedenis) gaf een analyse in het radioprogramma EenVandaag op 18 september.

Prof. dr. Mathieu Segers. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Mathieu Segers

Segers prijst Dijsselbloem dat hij in zijn speech verwees naar deze "vergeten held" van de Europese integratie. Nadat Wellenstein als verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog de ontberingen van kamp Amersfoort had overleefd, ging hij een spilfunctie vervullen in de begintijd van de Europese integratie. Wat zijn rol volgens Segers zo belangrijk maakte, is dat hij meteen op zoek ging naar vormen van (internationale samenwerking) in plaats van een defensieve houding aan te nemen.

Met zijn verwijzing benadrukt Dijsselbloem volgens Segers dat Nederland niet het land is wat het is dankzij zichzelf alleen, maar dat het onderdeel is van de Europese integratie. "Dat is een pijler onder het na-oorlogse Nederland", aldus Segers. "Dijsselbloem onderstreepte hier dat we deze realiteit onder ogen moeten zien om vooruit te kunnen kijken."

Vanuit onze huidige nadruk op 'nuchterheid' worden de EU-grondleggers volgens Segers nu te vaak weggezet als naïeve idealisten. "Maar ze gebruikten het machtsspel juist om idealen dichterbij te brengen, dus behalve idealistisch waren ze juist ook heel realistisch."