28 juli 2017

Marijke Achterberg ontvangt Veni-subsidie voor onderzoek naar functie van sociaal spel

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 27 pas gepromoveerde onderzoekers van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. Ook het onderzoek naar de functie van sociaal spel van Marijke Achterberg, onderzoeker bij het onderzoeksprogramma Behaviour & Welfare, werd gehonoreerd. 

Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.  

Het speelse brein

Spelen met leeftijdgenoten is belangrijk voor de ontwikkeling van het brein. Bovendien is sociaal spel verstoord bij psychiatrische aandoeningen bij kinderen en jongeren, zoals autisme. Marijke Achterberg wil door middel van verfijnde gedragsanalyse in jonge ratten en innovatieve technieken zoals chemogenetica ophelderen welke hersenmechanismen bijdragen aan sociaal spel.

Marijke Achterberg
  • Kijk hier voor een overzicht van de 27 gehonoreerde Veni's.
  • Lees hier het Bright minds portret over Marijke Achterberg.