Mag je met betaald verlof als je huisdier overlijdt?

Algemeen Dagblad

Buitengewoon verlof om de begrafenis van een dierbare te bezoeken: de meeste werkgevers doen er niet moeilijk over. Maar wat als het om je geliefde viervoeter gaat?

Meer dan de helft van de mensen in westerse landen heeft ten minste één huisdier, zoals een hond, kat of vogel. ,,De band tussen de mens en zijn huisdier wordt steeds hechter”, zegt de Amerikaanse wervingsdeskundige Dan Ryan tegen de BBC. Volgens Ryan neemt de vermenselijking van huisdieren toe. Hij wijst bijvoorbeeld op chemotherapie en antidepressiva voor huisdieren. Het leeuwendeel van de Nederlandse huisdierenbaasjes ziet de hond of kat zelfs als een gezinslid, blijkt uit onderzoek van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Het verdriet van een huisdierenbaasje kan in sommige opzichten vergeleken worden met het rouwen om een dierbare, zegt Nienke Endenburg, die gespecialiseerd is in rouwverwerking bij het overlijden van huisdieren. Endenburg is verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar ze de relatie tussen mens en dier onderzoekt.

Maar overlijdt Fikkie of Pluisje, dan is het wel de bedoeling dat je dat in je eigen tijd regelt en te boven komt. De meeste cao’s kennen geen betaald verlof bij het overlijden van een hond of kat, stelt marktonderzoeksbureau GFK, dat een wereldwijd onderzoek deed naar huisdieren.

Het volledige artikel is verschenen in het algemeen dagblad op 18 september.