Maak jouw onderzoek privacy-proof met de nieuwe e-learning Privacy Basics for Researchers

Stel je voor: je neemt een enquête af voor je onderzoek. Je wil de deelnemers persoonlijke vragen stellen, dus maak je conform de privacyregels een toestemmingsformulier. Vervolgens kom je erachter dat dit formulier niet aan de eisen voldoet. Nu moet je dus, terwijl je onderzoeksproject al loopt, het toestemmingsformulier wijzigen. Balen! Dat geeft onduidelijkheid en zorgt voor meer werk, want je mag de gegevens die je al hebt verzameld met het 'oude' toestemmingsformulier niet gebruiken.

Deze en andere privacyregels staan misschien niet altijd bovenaan je lijstje als je met je onderzoek begint. Of je nou een bachelorstudent bent die een interview afneemt, of een onderzoeker die een grootschalig gezondheidsonderzoek uitvoert, je bent je er waarschijnlijk van bewust dat je bij je onderzoek rekening moet houden met privacyregels. Maar wat moet je eigenlijk precies regelen? Om je op weg te helpen, hebben we de e-learningmodule Privacy Basics for Researchers ontwikkeld. In deze module leer je over de richtlijnen voor het omgaan met persoonsgegevens en hoe je deze in je onderzoeksproject kunt toepassen.

Wat ga je leren

Wanneer moet je rekening houden met privacy bij onderzoek? Welke juridische basis moet je gebruiken voor onderzoeksprojecten? Hoe bewaar en deel je persoonsgegevens? En hoe anonimiseer je persoonsgegevens? Dit zijn enkele van de vragen die in de module worden beantwoord. Na afloop van de module ben je op de hoogte van de basisprincipes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en weet je hoe je deze kunt toepassen in de onderzoekspraktijk.

Naast de e-learning module hebben we het Data Privacy Handbook ontwikkeld, een kennisbank over privacy in onderzoek, die je kan raadplegen wanneer je hulp nodig hebt op het gebied van privacy in jouw onderzoek. Daarnaast staan de consultants van RDM Support natuurlijk klaar om je te helpen met je vragen over gegevensbescherming in je onderzoek en vele andere onderwerpen die te maken hebben met onderzoeksdata en software.