Leeftijdsdiscriminatie bij sollicitatie: wat kunnen we eraan doen?

Jonge man en oude man spelen een potje schaken buiten

Het maakt niet uit of recruiters informatie hebben die stereotypen over leeftijd ontkrachten of bevestigten; leeftijd is in beide situaties even belangrijk. Dat is één van de conclusies van een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie in sollicitatieprocedures in negen Europese landen. Het onderzoek is gedaan door Jelle Lössbroek,Tanja van der Lippe en Joop Schippers, alledrie verbonden aan de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met Bram Lancee, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam. 

De vier onderzoekers hielden een survey onder 482 managers in negen landen in Europa. Zou leeftijd een minder belangrijke rol spelen bij het aannnemen van iemand, als recruiters meer infornatie hebben over de vaardigheden van de kanidaat? Helaas niet, ontdekten de onderzoekers. Oudere kandidaten worden minder snel aangenomen dan jongere, deze bevinding is robuust in alle landen en sectoren. En stereotype-afwijzende informatie matigt leeftijdsdiscriminatie niet: het maakt niet uit of recruiters informatie hebben die leeftijdsstereotypen ontkracht  (bijvoorbeeld dat een ouder iemand wel recent een training volgde) of bevestigt; leeftijd is in beide situaties even belangrijk. Het onderzoek is gepubliceerd onder de titel Age Discrimination in Hiring Decisions: A Factorial Survey among Managers in Nine European Countries in de European Sociological Review

Postdoc onderzoeker Jelle Lössbroek vertelt op de recruitmentwebsite Werf& dat die uitkomst over stereotypen hem heeft verbaasd. "‘Dat vond ik verrassend, want de informatie zelf wordt wel degelijk meegewogen in de beoordeling. Een kandidaat van 55 die wél recente training volgde scoort bijvoorbeeld wel beter dan een kandidaat die geen training volgde’. Daar zit volgens hem ook een deel van de oplossing, zegt hij in datzelfde interview. "Hoe oud een kandidaat ook is, werkgevers kijken ook altijd naar hun kenmerken. Investeren in menselijk kapitaal blijft dus relevant." 

Managers boven de 50 discrimineren wat minder hard dan managers onder de 50

Daarnaast is het volgens Lössbroek belangrijk om de sollicitatieprocedure slim in te richten, bijvoorbeeld door meer diversiteit in de selectiecommissie, bijvoorbeeld met een oudere collega. "Managers boven de 50 discrimineren wat minder hard dan managers onder de 50. En laat bijvoorbeeld de geboortedatum weg van het cv, maar zorg dan wel dat er meer richting andere informatie en criteria gestuurd wordt in de sollicitatieprocedure."