KIEM GoCI-financiering voor artistiek onderzoeksproject Performing Working

Zorgmedewerkers op zaal in een ziekenhuis © iStockphoto.com/Morsa Images
Zorgmedewerkers op zaal in een ziekenhuis © iStockphoto.com/Morsa Images

Het artistiek onderzoeksproject Performing Working ontvangt financiering vanuit de KIEM GoCI-regeling van Regieorgaan SIA. Met Performing Working willen de projectleden de ambiguïteit van labels ‘performing’ en ‘working’ ontrafelen door de termen en de domeinen van zorg en welzijn enerzijds en kunst en cultuur anderzijds te kruisen.

Performing en/of working?

Performing Working beoogt de onzichtbaarheid van het performatieve in het werk in de zorg aan te tonen, net als de onzichtbaarheid van arbeid in kunst en performance.

Van zorgpersoneel worden namelijk bepaalde emotionele, affectieve prestaties verwacht, waardoor ze hun verschillende rollen kunnen vervullen – een verborgen performativiteit, aldus Performing Working. En bij (performance)kunst komt juist arbeid kijken, door de vele rollen die (performance)kunstenaars en kunstwerkers moeten aannemen om in het complexe artistieke veld te werken.

KIEM GoCI-regeling van Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze onder andere door de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren en onderzoek te financieren via de KIEM GoCI-regeling.

Performing Working is een transdisciplinaire samenwerking van twee kunstlectoraten (HKU en Avans) en het UMCU en Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, vanuit het werk van artistiek onderzoeker Philippine Hoegen.