Kees Koedijk benoemd tot hoogleraar Banking and Finance

Prof. Kees Koedijk

Het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht is verheugd te kunnen aankondigen dat professor Kees Koedijk met ingang van 1 augustus 2020 is benoemd tot faculteitshoogleraar Banking and Finance aan de Utrecht University School of Economics (U.S.E.). ‘Mijn ambitie is om de sectie Finance van U.S.E. te laten groeien in termen van academische impact en real life connecties', zegt Koedijk. ‘Maar natuurlijk ook om het denken over duurzaamheid en circulaire economie te integreren in het finance curriculum en om het sustainable finance onderzoek aan de Universiteit Utrecht tot het beste van Europa te maken.’

‘U.S.E. is verheugd Kees Koedijk te mogen verwelkomen', zegt professor Erik Stam, hoofd van de School of Economics. ‘Hij is een zeer gerenommeerd wetenschapper, met een indrukwekkende academische en bestuurlijke staat van dienst, die de komende jaren een belangrijke impuls zal geven aan de ontwikkeling van duurzaam financieel onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Utrecht.’

Kees Koedijk is tevens Distinguished Research Professor Shanghai University of Finance and Economics en Fellow van het Centre for Economic Policy Research (CEPR) London.

Koedijk was hoogleraar financiën aan Tilburg University (2007-2020), waar hij tevens decaan en directeur was van TIAS, Business School (2012-2019) en decaan van de School of Economics and Management van Tilburg University (2007-2012). Hij was hoogleraar Financieel Management aan de RSM Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar Financiën aan de Universiteit van Maastricht, en tevens Senior Econoom bij de onderzoeksafdeling van De Nederlandsche Bank.

Hij ontving vele onderzoeksprijzen, waaronder het Duurzaam Lintje (2012), een medaille voor werk op het gebied van duurzaamheid, twee grote Mistra Grants (2006 en 2008) van de Zweedse overheid, de Finance et Développement Durable prijs van de Franse krant Le Monde (2005), en hij was winnaar van de Moskowitz Prijs voor Onderzoek naar Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (2005 en 2002). Zijn onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende financiële en economische tijdschriften, waaronder de Review of Financial Studies, Financial Analysts Journal, Journal of Banking & Finance, en Journal of International Economics.

Koedijk promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is lid van de raad van toezicht van Fontys Hogescholen en hij was lid van de beleggingscommissie van DSM Pensioenfonds, extern adviseur van het bestuur van de Stichting ABP, voorzitter van de raad van toezicht van beleggingsfondsen van de ASN Bank en lid en voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs Tweede Kamer (REA). Naast deze lidmaatschappen is hij medeoprichter geweest van de ondernemingen Global Property Research (GPR) (1994) en Finance Ideas (2004).