Jeffrey Goldstein op CNN over angst en horrorentertainment

De clown Pennywise in de tv-serie It (1990). Bron: YouTube (still)
De clown Pennywise in de tv-serie It (1990). Bron: YouTube (still)

Halloween staat garant voor een hoop griezel- en horrorentertainment. Maar waarom worden mensen daardoor aangetrokken en is al die angst eigenlijk wel goed voor ons? Prof. Jeffrey Goldstein (Media en performance) legt het uit aan CNN (28 oktober).

Prof. Jeffrey Goldstein
Prof. Jeffrey Goldstein

Twee soorten angst

Volgens Goldstein moet er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten angst: je kunt bang zijn tijdens een film die daarop gericht is, en dat is een goede vorm van angst. Maar er is een verschil tussen dit soort 'neppe' angst en echte angst. De killerclowns waardoor de Verenigde Staten en Europa recent geteisterd worden roepen een angst op die mensen niet als aangenaam ervaren, omdat de motivatie van de enge clown onbekend is. De killerclown speelt met de grens van het onaangename en bedreigende, en potentieel zelfs gewelddadige. Een enge clown op het scherm is goed, een enge clown in het bos niet.

Aantrekkingskracht

De reden dat mensen wél aangetrokken worden door geweld op het scherm is volgens Goldstein dat het geweld vaak afloopt met een rechtvaardige oplossing, in tegenstelling tot geweld in het echte leven. Als we zien dat rechtvaardigheid overwint, versterkt dat ons geloof dat rechtvaardigheid mogelijk is, volgens de onderzoeker. Bovendien treedt er na afloop van de film een bevredigd gevoel op, ondanks het feit dat Goldstein menig bezoeker van een horrorfilm tijdens de film heeft zien gillen, huilen of zelfs overgeven, omdat de bezoeker aan zichzelf heeft bewezen dat hij het heeft weten te doorstaan.