Hoe kan de Nederlandse boekenwereld versterkt worden na Covid-19?

Utrechtse Geesteswetenschappers doen onderzoek voor ZonMW

© iStockphoto.com

Wat is de impact van de coronacrisis op de boekenwereld? En hoe kan het Nederlandse boekbedrijf versterkt worden? Dit gaan prof. dr. Helleke van den Braber, prof. dr. Geert Buelens en dr. Laurens Ham onderzoeken. Het project  ‘Naar een versterking van de veerkracht van de boekenwereld na Covid-19’ gaat begin juli van start. Zij onderzoeken welke steunmaatregelen en burgerinitiatieven welk effect hebben gehad en wat er nog meer moet gebeuren om duurzame verdienmodellen te ontwikkelen voor de boekenbranche.

Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ZonMw. Deze organisatie kent de onderzoekers 25.000 euro toe, binnen het Covid-19 Programma ‘Wetenschap voor de praktijk. Praktijkimpulsen en beleidsvragen’. In samenwerking met alle belangrijke institutionele spelers binnen de sector (Nederlands Letterenfonds, Boekverkopersbond, De Schrijverscentrale, Stichting Lezen, Auteursbond, Vereniging Openbare Bibliotheken, Koninklijke Bibliotheek, Groep Algemene Uitgevers, CPNB, Boekmanstichting en KVB Boekwerk) brengen ze de impact van de coronacrisis in kaart en formuleren ze een voorstel om de veerkracht van de zwaar getroffen boekenwereld te versterken.

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Daarmee dragen zij bij aan het verbeteren van de zorg en gezondheid.