Harald Hendrix in Elsevier over Koninklijk Nederlands Instituut Rome

Het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR)
Het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR)

Prof. dr. Harald Hendrix (Vroegmoderne cultuur), is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Hij sprak met Elsevier over het instituut, waar getalenteerde studenten een kans krijgen om cursussen te volgen in een indrukwekkende omgeving. 

Prof. dr. Harald Hendrix
Prof. dr. Harald Hendrix

Extra uitdaging

Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) werd in 1904 opgericht, met als voornaamste doel om de documenten van de Vaticaanse archieven over de Nederlandse geschiedenis te bestuderen. Momenteel vindt de cursus Mining Library Treasures plaats aan het KNIR, waarbinnen een selecte groep studenten de kans krijgt zich te verdiepen in de bijzondere collectie historische drukwerken van de instelling. Hendrix benadrukt het belang van dit soort cursussen, die studenten een extra uitdaging kunnen verschaffen: "Zeer goede studenten krijgen te weinig aandacht." 

Indrukwekkend gebouw

Het ontzagwekkende monumentale gebouw aan de rand van het stadspark Villa Borghese, waarin het KNIR is gevestigd, bevordert goede prestaties. Hendrix vertelt hierover: "Studenten zien hier de luxe ambiance en denken vol ontzag 'Wat is dit!?' Dat is ook de bedoeling. Hierdoor worden ze extra gestimuleerd om hun best te doen."