Gedicht Onno Kosters in trappenhuis Stadskantoor

Onthulling van 'het gedicht' - foto: Peter Drehmanns
Onthulling van 'het gedicht' - foto: Peter Drehmanns

Op uitnodiging van het nieuwe Stadskantoor Utrecht schreef dr. Onno Kosters (Engelse taal en cultuur) het 42 regels tellende gedicht 'Op eigen kracht'. Een eenmalige voordracht door de dichter en de feestelijke onthulling door de Utrechtse wethouder van Volksgezondheid Victor Everhardt vonden plaats op 21 januari.

Een zetje

Het gedicht is in 21 sets van twee regels aangebracht over de 21 verdiepingen die het trappenhuis van het Stadskantoor telt. Dit alles is gerealiseerd in het kader van 'nudging', waarbij medewerkers worden gestimuleerd om zich op gezondere wijze door het gebouw te bewegen en niet de lift, maar de trap te nemen. De benodigde fondsen voor de realisatie van het gedicht werden deels door medewerkers van het Stadskantoor zelf bij elkaar gebracht door middel van crowdfunding. Het gedicht zelf is vooralsnog alleen beschikbaar 'voor intern gebruik'.

In twee richtingen

Het gedicht werkt twee kanten op: 'Op eigen kracht' is één gedicht, met twee gezichten. Als je van boven naar beneden loopt, lees je een ander gedicht dan als je van beneden naar boven loopt. Thema van het tweeledig gedicht is het trappenhuis als toevluchtsoord, als ruimte voor bezinning. Op het scharnierpunt tussen de tiende en de elfde verdieping lees je bijvoorbeeld de volgende regels:

 

Maar ook de weg omhoog loopt naar beneden.

Je opgaan is tezelfdertijd een nedertreden.