Gebruik I-Analyzer tool voor geïnformeerde stemkeuze bij de verkiezingen op 22 november

Wil je inzicht krijgen in de uitspraken die politici of partijen hebben gedaan over een specifiek onderwerp? De Nederlandse parlementaire toespraken van 1815 tot 2022 zijn nu beschikbaar in de tekstzoek- en verkenningstool I-Analyzer. Deze open-source software, ontwikkeld en onderhouden door het CDH Research Software Lab, is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.

Met I-Analyzer kunnen gebruikers eenvoudig zoeken in uitgebreide tekstcorpora, trends visualiseren en tekst- en metadata downloaden voor verdere analyse.

Nu de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 snel naderen, biedt I-Analyzer een handige bron voor kiezers. Het stelt gebruikers in staat om het archief van debatten in zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer, dat teruggaat tot hun oprichting in 1815, tot en met 2022 te verkennen. Met deze tool kun je bijvoorbeeld het taalgebruik van een specifieke politicus of partij onderzoeken en trends in de loop van de tijd visualiseren.

Toegang I-Analyzer

Workshop Text Mining with I-Analyzer

Toegang tot de software is mogelijk via de I-Analyzer website. Verken het corpus Mensen & Parlement (Nederland) voor een schat aan informatie. Medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen inloggen met hun Solis-id, en andere gebruikers kunnen zelf een account aanmaken.