Frank van der Stappen benoemd tot hoogleraar Robotics and Automation

Frank van der Stappen

Frank van der Stappen is per 1 augustus benoemd tot hoogleraar Robotics and Automation. Hij heeft hiermee een gecombineerde aanstelling aan het departement Informatica van de Universiteit Utrecht en het Department of Engineering van University College Roosevelt (UCR). Bij UCR is hij nauw verbonden aan de nieuwe specialisatie Engineering van de Bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences. De benoemingscommissie prijst Van der Stappen om zijn expertise en enthousiasme in zowel onderzoek als onderwijs.

Frank van der Stappen is een actieve en internationaal gerespecteerde onderzoeker met een groot netwerk aan onderzoekssamenwerkingen. Hij heeft een brede interesse en visie op de aanpak van maatschappelijke problemen in robotica en de samenwerking op dit gebied met externe partners. Van der Stappen is ook een inspirator. Hij motiveert jonge mensen in hun onderzoek en begeleidt hen op een positieve manier. Ook in het onderwijs wordt hij zeer gewaardeerd door studenten en collega’s.

Agro-robotica

Zijn expertise in robotica is bij uitstek relevant voor de provincie Zeeland, waar robotica een steeds belangrijke rol krijgt. Denk bijvoorbeeld aan robotarmen die ingezet worden om groente en fruit te plukken. Zijn achtergrond op het gebied van robotmanipulatie zoals grijpen en fixeren sluit hier naadloos op aan.

Hoewel zijn aanstelling voornamelijk bij UCR ligt (0,8 fte) en slechts voor een klein deel bij de UU (0,1 fte), blijft Van der Stappen nadrukkelijk ook onderzoek doen aan de UU. Zijn rol als departementshoofd bij UCR stelt hem perfect in staat om te fungeren als schakel tussen de beide instellingen, en als verbinder met relevante stakeholders in Zeeland en in nationale en internationale netwerken.