Farmaciestudente Dalal Ghanim wint publieksprijs UAF-Award

Farmaciestudente Dalal Ghanim uit Utrecht heeft de publieksprijs van de UAF-Award gewonnen. De prijs staat symbool voor de competenties en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. Op 5 oktober maakte Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend dat celliste Karoun Baghboudarian en trompettist Rani Elias de uitblinkers van het jaar zijn

Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de verkiezing biedt het UAF een podium aan talentvolle vluchtelingen die opvallen door hun inzet, hun studie- en werkprestaties en hun bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor de grote inspanningen die vluchtelingen leveren om hun toekomst vorm te geven, iets wat vaak onopgemerkt blijft.

portret foto Dalal Ghanim
Dalal Ghanim

Dalal Ghanim

De 23-jarige Dalal Ghanim was 17 jaar toen ze met een deel van haar familie vluchtte uit Irak. Vooral Jezidi’s, de bevolkingsgroep waartoe de familie Ghanim behoort, hadden daar een mensonwaardig bestaan.

Sterke motivatie

Aanvankelijk kreeg Dalal mbo 1 advies vanwege haar gebrekkige Nederlands, maar zij wilde beslist naar de universiteit. "We hadden geen artsen en apothekers op universitair niveau in het gebied waar ik vandaan kom. Veel mensen gaan daar dood doordat ze verkeerde medicijnen krijgen voorgeschreven. Ik wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de medische zorg in mijn land van herkomst en in andere delen van de wereld, zoals in Afrika."

Deze sterke motivatie leverde Dalal in één jaar tijd haar vwo-diploma op. Inmiddels zit zij in het derde jaar van de studie Farmacie aan de Universiteit Utrecht en ze sleepte zelfs een beurs voor excellente studenten in de wacht. Binnenkort rondt zij haar bachelor af. Dit alles onder moeilijke omstandigheden, want nog steeds wordt zij geconfronteerd met berichten over omgekomen familieleden in Irak en vriendinnen die door IS zijn meegenomen als seksslavinnen.

Ik wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de medische zorg in mijn land van herkomst en in andere landen.

Bijles geven

Naast haar studie neemt Dalal deel aan publieke debatten, om een stem te geven aan de Jezidi’s. Ze werkt in een apotheek in Almere en geeft bijles in wiskunde en scheikunde: "Scheikunde vind ik het allermooiste vak. Het is de basis van het leven. Ik kijk op moleculair en elektronisch niveau wat er allemaal gebeurt. Er is zoveel te ontdekken." Na haar studie wil zij zich blijven inzetten voor anderen: "Ik wil naar gebieden te gaan waar de medische zorg slecht is. Daarnaast wil ik verder gaan met onderzoek doen, vooral in de biochemie. Ik wil graag een bijdrage leveren aan onderzoeken naar nieuwe medicijnen voor vooral zeldzame aandoeningen."

Meer informatie
Winnaars UAF-Award