Erik van Sebille: "Ramp met MSC Zoe betekent een buitenkans voor oceanografen"

Dobberende My Little Pony's bieden kansen voor de wetenschap

Het omvallen van de containers van de MSC Zoe aan het begin van het jaar zou toch nog een zilveren randje kunnen hebben. Oceanograaf en UYA-lid Erik van Sebille wil onder andere vissers om hulp vragen om bij te houden waar het materiaal uit de containers terecht zal komen. 

In het radioprogramma Nieuws en Co. legt hij uit dat de containerramp een mogelijkheid presenteert voor de wetenschap. Door de verloren spullen uit de MSC Zoe te volgen, kunnen oceaancirculaties beter in kaart gebracht worden. Uiteindelijk zou met behulp van computermodellen getraceerd kunnen worden waar verloren spullen terecht kunnen komen. Van soortgelijke ongelukken in het verleden is niet bekend waar de spullen zijn terechtgekomen - de huidige situatie biedt dus een bijzondere kans voor oceanografen. 

Plastic in de oceaan.

Onbekend is hoelang het zal duren voordat de spullen van de MSC Zoe ergens verschijnen. Het is mogelijk dat restanten van de MSC Zoe tientallen jaren later nog worden gevonden, maar door het nu al zo goed mogelijk bij te houden, kan later toch een route getraceerd worden. "En dan kunnen we achterhalen hoe lang het duurt voordat een My Little Pony water maakt en zinkt."

Meer informatie
NOS