Duitse erkenning voor Utrechtse onderzoeker naar dierenwelzijn

De Duitse Academie voor Diergezondheid (Akademie für Tiergesundheit) reikt ieder jaar de AfT-prijs uit, met als doel om uitstekend klinisch of experimenteel diergeneeskundig onderzoek van jonge onderzoekers te ondersteunen. Dit jaar heeft Mona Giersberg de prijs ontvangen - het is voor het eerst sinds de introductie van de prijs in 1992 dat een onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn wordt bekroond.

Onderzoek rond dierenwelzijn in de veehouderij

In haar onderzoek richt zich op het monitoren en verbeteren van het welzijn van pluimvee en varkens in veehouderijen en varkensstallen. Hierbij wordt een combinatie gemaakt van dierenwelzijnsonderzoek, dierethiek en Precision Livestock Farming (PLF). Ze bestudeert de veterinaire, agrarische en ethische aspecten op een innovatieve manier. Giersberg weet hiervoor collega's uit verschillende disciplines samen te brengen.

SmartResilience

Een voorbeeld van zo'n onderzoeksproject is het “SmartResilience” project dat onlangs werd afgerond. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe varkenshouderijen kunnen worden omgevormd op een manier die beter rekening houdt met dierenwelzijn en tegemoetkomt aan maatschappelijke kwesties. Giersberg werkte hiervoor samen met een interdisciplinair team, bestaande uit Bas Rodenburg (Dierenwelzijn) Franck Meijboom (Dierethiek) en de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van de Wageningen University & Research. In deze publicatie is meer te lezen over de interdisciplinaire samenwerking binnen het SmartResilience project.

Oordeel van de jury

Volgens de jury toont ze met haar wetenschappelijk werk op indrukwekkende wijze de rol en het belang aan van veterinair onderzoek op het gebied van het welzijn van landbouwhuisdieren voor een toekomstgerichte opzet van de veehouderij. De prijs, waaraan ook een bedrag van 5000 euro is verbonden, werd op 9 maart uitgereikt tijdens het AfT voorjaarssymposium in Montabaur (Duitsland).