Doe mee met de Ken jezelf-challenge

Citizen science

In de Ken jezelf-challenge ben jij zelf onderzoeker en onderzoeksobject. Hoe ben jij geworden wie je bent? Kun je je welzijn verbeteren met sport, mindfulness of door de natuur in te gaan? En hoe geef jij zin aan jouw leven?  

Leer jezelf kennen en help de wetenschap 

Corona heeft zijn weerslag gehad op ons mentale welzijn. Uit onderzoek van het RIVM (2021) blijkt dat de helft van de studenten kampt met psychische problemen, zoals angst en somberheid. Stress en prestatiedruk blijken daarin een grote rol te spelen. Volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn we een „opgejaagde samenleving” geworden, waarin de lat „gigantisch hoog” ligt (Trouw 2022). Die druk weerspiegelt zich in de wachtlijsten voor psychische hulp. Op dit moment wachten ruim 80 duizend mensen op hulp. 

Volgens experts, waaronder psychiater prof. Damiaan Denys (UvA), ligt de oplossing niet (alleen) in de spreekkamer van de psycholoog, maar breder in de maatschappij. We moeten weer beter leren falen en omgaan met tegenslag, stelt hij. Maar hoe doe je dat? Om je daarbij te helpen organiseert Studium Generale de Ken jezelf-challenge. Op dit digitale platform hebben psychologen, filosofen en gezondheidsonderzoekers kleine onderzoeken voor je klaargezet.  

Je welzijn beinvloeden tijdens de Ken jezelf challenge - tekst in uitklap

Test wat mediteren doet met je gemoedstoestand, breng in kaart waar jij zingeving uit haalt, of ga in gesprek met chatbot Freud en ontdek welke belangrijke gebeurtenissen jou hebben gevormd. Zo onderzoeken we samen wat écht helpt voor je mentale welzijn. Door mee te doen krijg je niet alleen meer zelfinzicht, maar draag je ook bij aan de wetenschap.

Ga naar de challenge

Meld je aan voor de nieuwbrief

De challenge loopt vanaf 26 september tot het einde van dit jaar. In die tijd vult de site zich met steeds meer informatie en onderzoeksresultaten. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de speciale nieuwsbrief van deze challenge, waarin we je op de hoogte houden.