Doe Maar Normaal: bijzondere podcast-serie over Nederlandse protestliederen

Boudewijn de Groot in 1982. Bron: Wikimedia/Anefo/Rob C. Croes
Boudewijn de Groot (zanger, songwriter en muziekproducent ) in 1982. Bron: Wikimedia/Anefo/Rob C. Croes

Een zevendelige podcastserie over de verschillende kanten van de Nederlandse protestliedcultuur en het activisme, dat is Doe Maar Normaal. Bedacht en gemaakt door neerlandicus Laurens Ham en radiomakers Mirthe van der Drift en Rose Heijnen.

Dr. Laurens Ham
Dr. Laurens Ham

Vijftig jaar Nederlandse protestliedjes

Laurens Ham: “We proberen in deze serie op een toegankelijke én diepgravende manier te laten horen hoe muziek belangrijke activistische bewegingen van de laatste vijftig jaar heeft vormgegeven.”

“Er is veel vergeten muziek in te horen, en alles wordt in een breed muzikaal en historisch verband geplaatst. Wie luistert, leert hopelijk iets bij over de Nederlandse politiek en het Nederlandse activisme, maar we hopen ook mensen te inspireren om nieuwe artiesten te gaan luisteren.”

Liedjes van boerenprotest tot feminisme

In Doe Maar Normaal worden protestliedjes uit alle hoeken besproken. Denk aan liedjes uit de vredesbeweging, maar ook de boerenprotesten en het Gronings-gasprotest, maar ook nummers over Oekraïne, Black Lives Matter, de LHBTI+ beweging en feminisme.

“Protestliedjes halen regelmatig de mainstreammedia: denk aan de Oekraïense Songfestivalinzending, of het opmerkelijke recente nieuws dat het lied 'Goedemorgen, morgen' van het Vlaamse duo Nicole en Hugo inmiddels de functie van protestlied in Oekraïne speelt”, licht Ham toe.

Podcastserie twee jaar na boek over Nederlandse protestliedcultuur

De basis voor de serie werd twee jaar geleden gelegd. “De aanleiding voor deze serie was mijn boek ‘Op de vuist’ (2020), een politieke geschiedenis van Nederland sinds 1966 aan de hand van Nederlandstalige protestliedjes.”

“Bij een radio-uitzending van het programma Focus waar Rose en Mirthe toen nog werkten, hadden we het erover dat dit toch eigenlijk nog beter zou werken als podcast. Twee jaar later is het zover. Het is een heel mooie reeks geworden. Erg tof om daar aan bij te kunnen dragen.”

Doe Maar Normaal in de media

Atlas (NPO2, 7 december 2022)
Langs de Lijn en Omstreken: de mooiste protestliederen (NPO Radio1, 1 december 2022)
Volgspot (Radio5, 9 december 2022)