De magische kracht van moedermelk: 'Het weert ziektes en heelt wondjes'

RTL Nieuws

'Het eerste vaccin voor je baby', 'het witte goud'. Aan moedermelk worden bijna magische krachten toegedicht. Smeer het op een wondje en het geneest. Is het echt zo'n wondermiddel? "Er is nanotechnologie nodig om moedermelk te begrijpen."

Vandaag publiceerden UNICEF en WHO een rapport waarin staat dat drie op de vijf baby's risico lopen door ontbreken van borstvoeding in het eerste uur na de geboorte. 'Het geven van borstvoeding binnen een uur na de geboorte is cruciaal voor de overlevingskansen van een pasgeborene', is de boodschap die vooral geldt voor baby's in ontwikkelingsgebieden.

Moedermelk is hartstikke gezond voor baby's, krijgen aanstaande moeders ingepeperd. Daar kan geen poedermelk aan tippen. Maar wat zit er eigenlijk in dat witte goud waar iedereen zo lyrisch over is? En werkt het ook op wondjes? "Zeker", zegt professor Marca Wauben van Universiteit Utrecht. Ze doet al jaren onderzoek naar moedermelk. "Moedermelk is meer dan een hapklare voeding. Het bevat vele hoogwaardige en unieke voedingsbestanddelen zoals bepaalde eiwitten, vetten en suikers en genetisch materiaal die een wonderlijke werking hebben."

Het gehele artikel is verschenen in RTL Nieuws op 31 juli