COVID-19 komt ook bij huiskatten en -honden voor

De mobiele kliniek waarin de huisdieren getest werden op COVID-19. FOTO: Els Broens, Universiteit Utrecht
De mobiele kliniek waarin de huisdieren getest werden op COVID-19. FOTO: Els Broens, Universiteit Utrecht

Het coronavirus komt ook voor bij huiskatten en -honden waarvan de eigenaar besmet is. Dit blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Onderzoeker Els Broens: “Uit voorzorg adviseren wij mensen met corona om direct contact met hun kat of hond te vermijden, net zoals je dat zou doen met andere personen in het gezin.”

De onderzoekers testten 310 huisdieren uit 196 huishoudens waar een menselijke besmetting met COVID-19 was vastgesteld. Bij zes katten en zeven honden was de PCR-test positief, en bij 54 huisdieren werden antilichamen tegen het virus gevonden, wat duidt op een eerdere besmetting.

Huisdieren met een COVID-besmetting worden overigens niet erg ziek. De meeste besmette huisdieren vertonen geen of slechts milde symptomen. "De grootste zorg is daarom niet de gezondheid van de dieren, maar het potentiële risico dat huisdieren als een reservoir van het virus kunnen dienen en het virus opnieuw in de menselijke populatie kunnen introduceren”, aldus Broens. De eerste resultaten van het onderzoek zijn wat dat betreft geruststellend, want de positief-geteste dieren raken het virus vrij snel weer kwijt en er zijn dan ook geen aanwijzingen dat het virus onder onze huisdieren blijft circuleren.

Dit onderzoek is onderdeel van ‘Fighting COVID-19 in animals and humans, a one health approach’: een groter onderzoeksproject met verschillende partners uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De eerste onderzoeksresultaten worden op 9 juli gepresenteerd op een wetenschappelijk congres The European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID). De studie is nog niet online te vinden omdat er nog geen peer review (kwaliteitsbeoordeling door collega-onderzoekers) heeft plaatsgevonden.