“Apothekers kunnen een rol vervullen bij coronavaccinaties”

Het vaccinatieprogramma dat dit jaar in Nederland uitgerold zal worden om iedereen die dat wil in te enten tegen Covid-19, is een grote organisatorische uitdaging. Volgens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy kunnen apothekers daarbij grote hulp bieden. Daarnaast doet hij onderzoek naar zorg voor ex-coronapatiënten.

Lokaal te verkiezen boven regionaal

Met het beschikbaar komen van de diverse vaccins is de hoeveelheid doses in de loop van 2021 geen beperkende factor meer. De capaciteit van professionals die de vaccins kunnen toedienen, daarentegen, is volgens Marcel Bouvy een groot punt van aandacht. “Nog nooit eerder hebben we in Nederland de ambitie gehad om in een jaar tijd zoveel mensen te vaccineren. Niemand weet hoeveel tijd zoiets kost. Vooralsnog is de taak alleen belegd bij de GGD’s. De vraag is of die dat op een zeker moment nog wel aankunnen. En je wilt absoluut voorkomen dat de menselijke capaciteit hierin uiteindelijk de beperkende factor is.”

Bovendien werken GGD’s op regionaal niveau, terwijl kwetsbare patiënten wellicht beter in hun eigen wijk gevaccineerd kunnen worden. Bouvy: “Dan denk je al snel aan de eerstelijnszorg: huisartsen. Maar voor veel huisartsen is het lastig om de vaccins te bewaren vanwege een gebrek aan de juiste koeling. Die koelvoorzieningen zijn wél aanwezig bij apothekers. Wellicht kan men in de lokale apotheek een prikruimte inrichten waar elke dag enkele 50 personen een inenting krijgen. Daarnaast zouden apothekersassistenten hulp kunnen bieden om de vaccins gereed te maken voor toediening. Ziekenhuisapothekers hebben al  laten zien dat zij in staat zijn zes à zeven doses te halen uit een flacon. Ook Toine Egberts, ziekenhuisapotheker en hoogleraar klinische farmaco-epidemiologie aan de UU, onderschrijft dat reguliere, lokale apotheken van belang kunnen zijn voor de voortgang van het vaccinatieprogramma.”

Onderzoek naar post-coronazorg

Ook de zorg voor ex-coronapatiënten heeft de aandacht van Bouvy’s onderzoek. “Een deel van de mensen die besmet zijn geweest met een virus loopt een groter risico om daarvan ernstige gevolgen te ondervinden. Dat zijn patiënten die inmiddels weer in de eerstelijns zorg rondlopen, zoals mensen met hart- en vaatziekten, suikerziekte en longziekten. Voor veel van hen moeten we de medicatie na een Covid-19-infectie vermoedelijk opnieuw instellen. Een longziekte kan mogelijk verergeren. Medicatie voor hoge bloeddruk of suikerziekte is mogelijk juist te verminderen, wanneer patiënten door een langdurige infectie sterk zijn afgevallen. Anderzijds zijn er berichten dat een doorgemaakte Covid-infectie de vaatwand van bloedvaten kan irriteren waardoor er een verhoogde kans ontstaat op hart- en vaatziekten en dus preventie nodig is.”