3 september 2015

Anne-France Pinget bij Spitsuur: waarom steeds meer mensen de V uitspreken als F

© iStockphoto.com/jesadaphorn
© iStockphoto.com/jesadaphorn

Taalwetenschapper Anne-France Pinget heeft ontdekt dat de manier waarop mensen bepaalde klanken horen, samenhangt met de plek waar zij vandaan komen, net zoals bij uitspraak het geval is. Naar aanleiding van haar promotie op 4 september was ze op 1 september te horen in het BNR-radioprogramma Spitsuur, in de rubriek Wetenschap Vandaag.

De V aan het begin van woorden spreken we steeds vaker uit als F en de B schuift langzaam op richting de P. Pinget legt uit dat er vooral voor de V en de F een duidelijk geografisch verschil is: in Groningen wordt de V al lange tijd als F uitgesproken, in Vlaanderen begint deze verschuiving pas net. Stemloze klanken als F en P zijn makkelijker uit te spreken dan stemhebbende zoals V en B.

Opmerkelijk is volgens Pinget dat in zo'n veranderingsproces eerst de waarneming verandert, oftewel hoe je een klank hoort, en pas daarna hoe je ze zelf uitspreekt. De verandering begint voor de meeste mensen dus niet bij een luie uitspraak van de V of de B, maar bij een lui oor.