Alexander Makarov verkozen tot Fellow van de Royal Society

Alexander Makarov

Prof. Alexander Makarov is verkozen tot Fellow van de Royal Society, de nationale academie voor wetenschappen van het Verenigd Koninkrijk. In totaal verwelkomt de Royal Society dit jaar 51 nieuwe Fellows, 10 buitenlandse leden en één erelid. De onderzoekers zijn geselecteerd vanwege hun uitmuntende bijdragen aan de wetenschap.

Bijzonder hoogleraar

Natuurkundige Alexander Makarov (1966) is bijzonder hoogleraar Hoge Resolutie Massaspectrometrie aan de Universiteit Utrecht, naast zijn functie als Director of Global Research for Life Sciences Mass Spectrometry bij Thermo Fisher Scientific.

Makarov is de bedenker van de Orbitrap massaspectrometer, een doorbraak in de chemische analyse waaronder proteomics, de analyse van eiwitten. Proteomics is van groot belang voor het onderzoek naar de functie van eiwitten en hun rol bij ziekte en gezondheid. Sinds zijn introductie in 2005 heeft de Orbitrap massaspectrometer bijgedragen aan belangrijke doorbraken in de natuurkunde, scheikunde en life sciences.

Royal Society

De Royal Society, voluit The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge, is de nationale academie voor wetenschappen van het Verenigd Koninkrijk. De Royal Society kiest jaarlijks nieuwe Fellows en buitenlandse leden. Tot eerdere Fellows en buitenlandse leden behoren Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein, Dorothy Hodgkin en Stephen Hawking.

In een verklaring benadrukt voorzitter Venki Ramakrishnan het belang van wetenschappelijk denken in deze tijd van wereldwijde crisis. “Hoewel verkiezing tot Fellow een erkenning is van uitzonderlijke individuele bijdragen aan de wetenschappen, is het ook een netwerk van expertise waarop een beroep kan worden gedaan in de aanpak van wereldwijde maatschappelijke vraagstukken. De Fellows en de buitenlandse leden van dit jaar hebben de 21e eeuw mede gevormd.”