AGU Early Career Award voor Niko Wanders

Niko Wanders

Hydroloog dr. ir. Niko Wanders ontvangt de Hydrological Sciences Early Career Award van de American Geophysical Union (AGU), 's werelds grootste vereniging op het gebied van de aard- en ruimtewetenschappen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en is een erkenning voor uitstekende bijdragen aan de hydrologie door middel van onderzoek, onderwijs of maatschappelijke impact.

Wanders is geselecteerd op basis van zijn belangrijke bijdragen aan de hydrologie. De commissie geeft aan dat zijn onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op de hydrologie nu al heeft geresulteerd in belangrijke veranderingen in onze visie op de toekomst.

"Ik ben zeer vereerd," reageert Wanders. "Ik wil al mijn mentoren bedanken, van wie ik veel heb geleerd tijdens mijn carrière. Tot slot wil ik al mijn collega's bedanken met wie ik samen optrek in mijn zoektocht naar antwoorden op wetenschappelijke en maatschappelijke vragen met betrekking tot droogte en klimaatverandering."

Wanders is universitair docent Hydrologie. Zijn werk richt zich op hydrologische extreme situaties: niet alleen hoe deze invloed hebben op de maatschappij, maar ook hoe klimaatverandering invloed heeft op hoe vaak deze situaties voorkomen.

Hij ontvangt de prijs in december 2020 tijdens de najaarsbijeenkomst van de AGU. Deze conferentie is het grootste internationale aard- en ruimtewetenschappelijke evenement ter wereld.