2 Veni's bij Rechtsgeleerdheid, voor onderzoek naar georganiseerde milieucriminaliteit en naar geweld tegen trans- en intersekse personen

Logo NWO van Veni, Vidi, Vici

De NWO heeft een Veni beurs toegekend aan Daan van Uhm en Lorena Sosa, onderzoekers in criminologie en mensenrechten..

De Veni bedraagt maximaal 250.000 euro en geeft pas gepromoveerde onderzoekers de kans om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen.

Aanpak van geweld tegen trans- en intersekse personen 

Lorena Sosa, verbonden aan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten en het Utrecht Centre for European Research into Family Law van de Universiteit Utrecht heeft een Veni toegekend gekregen voor onderzoek naar de aanpak van geweld tegen trans en intersekse personen in mensenrechten. Dit geeft haar de kans om regionale en internationale ontwikkelingen te onderzoeken in de Europese wetgeving, de Verenigde Naties en het Inter Amerikaanse systeem. Trans- en intersekse personen worden over de hele wereld geconfronteerd met ernstige intimidatie en geweld. De mensenrechtenkaders voor gender-gerelateerd geweld, gericht op vrouwen, besteden geen of nauwelijks aandacht aan deze gevallen. Sosa's project onderzoekt deze normen, verklaart hun tekortkomingen en doet suggesties voor verbetering. 

Momenteel werkt Lorena Sosa in Buenos Aires aan een case study over hetzelfde onderwerp, vanwege een eerder dit jaar gewonnen Europese beurs (de Marie Skłodowska-Curie Individual Global Fellowship). Argentinië is een interessante plek voor onderzoek, vanwege de innovatieve wetgeving over gendergerelateerd geweld en genderidentiteit, het hoge niveau van sociaal bewustzijn over seksuele oriëntatie en de zeer sterke en actieve feministische beweging.

Georganiseerde misdaad en de illegale handel in natuurlijke hulpbronnen

"Milieu" criminoloog Daan van Uhm, verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor strafrechtswetenschappen, krijgt een Veni voor onderzoek naar onder meer het verband tussen milieumisdrijven en andere ernstige vormen van criminaliteit. Van Uhm is vaak in de publiciteit rond illegale dierenhandel en illegale dierlijke producten zoals botten, huiden, hoorns en kaviaar sinds zijn promotie op dit onderwerp. Hij constateerde onder meer dat de illegale handel in "wildlife", na drugs- en wapenhandel zeer lucratief is voor de georganiseerde misdaad en dat veel van de producten eindigen op de Europese markt.

Begrijpen én bestrijden

Zijn voor de Veni voorgestelde onderzoek is bedoeld om te begrijpen hoe en waarom de internationale georganiseerde misdaad haar activiteiten uitbreidt en diversifieert met de illegale handel in natuurlijke hulpbronnen. Het draait daarbij niet alleen om geld. De criminele organisaties reageren op sociaaleconomische, politieke en ecologische veranderingen. De verwevenheid tussen milieucriminaliteit en andere ernstige vormen van criminaliteit toont volgens Van Uhm aan dat de traditionele scheidslijnen niet langer geschikt zijn om toenemende criminaliteit te begrijpen én dus ook aan te pakken.

Van Uhm wil op een ​​innovatieve manier de theoretische en empirische kloof dichten. Dat is volgens hem dringend nodig, gezien de wereldwijde vernietiging van oude regenwouden, het massale uitsterven van soorten, de vervuiling van de atmosfeer, de grond en het water. Dit heeft óók verstrekkende gevolgen en bedreigingen voor de sociale zekerheid en veiligheid.